Реклама / Ads
0| 3027 |09.06.2022 НОВИНИ

Радев пред еврокомисар Ферейра: Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности

.
Елиза Ферейра, Румен Радев Източник: Президентство на Република България
Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа и в самите държави членки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра.
 

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред регионите, свързани с климатичния и дигитален преход в рамките на ЕС, както и ефективното използване на европейските средства за постигане на справедлив преход към изграждане на зелена икономика.

Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа, подчерта Румен Радев. Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура, беше общата позиция по време на срещата. За да бъде засилен процесът на конвергенция е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха още Румен Радев и Елиза Ферейра.

 

Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа, посочи Румен Радев. „Не можем да продължим развитието си пълноценно  ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони“, каза още президентът Радев. 
 
Румен Радев и Елиза Ферейра обсъдиха и преходът към климатично неутрална икономика, който е сериозно предизвикателство за страната ни в социално и икономическо отношение. Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3449 |09.06.2022 Заков: Самолетът, нарушил въздушното пространство на България, не представлява заплаха . 0| 19436 |09.06.2022 Б. Милчев пред Фрог: Над Караджов има шапка, не разбира от пътища. Целта на ИТН е да гепят каквото могат и да бягат . 0| 2933 |09.06.2022 Председателят на СОС: Няма да съкращаваме шофьори и ватмани, държавата да се намеси . 0| 3748 |09.06.2022 Бабикян за коалицията: Играят си на стражари и апаши. Най-големи герои са пред майка си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads