Реклама / Ads
8| 4707 |23.09.2019 НОВИНИ

Радев разговаря с Ердоган

.
Радев и Ердоган Източник: Фейсбук
Президентът Румен Радев се видя и разговаря с турския си колега Реджеп Ердоган. Това стана по време на срещата на ООН по въпросите за климата в Ню Йорк.
 

За нея ни информира шеф на кабинета на президента Калоян Методиев. Той пусна снимка от разговора на двамата лидери с кратък коментар: „Из кулоарите на ООН“. По-рано днес държавният глава се срещна с българите зад океана и предложи тези с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, президенти  вицепрезидент. Външният министър Екатерина Захариева прие резервирано това предложение, като заяви, че  за да стане, трябва да има промяна на закона.

 

България може да бъде пример в света с това, че от векове сме изградили толерантност към религиите и вероизповеданията, заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк във връзка с участието си в събитие на високо равнище, посветено на защитата на религиозните свободи, организирано и модерирано от президента на САЩ. Участието на българския президент е по покана на американския му колега Доналд Тръмп. Румен Радев призова за по-голяма толерантност към разбирането на културните кодове на различните обществ, съобщиха от президентския прессекретариат.

 

България и САЩ са стратегически съюзници, приятели и партньори и според мен не следва да има ограничение за визите за български граждани, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос след форума и допълни, че отпадането на визовия режим ще допринесе много за задълбочаване на инвестиционното, търговско-икономическото сътрудничество и туризма. Президентът каза, че все пак става дума за американско законодателство и България трябва да прави максимално възможното процентът на отказа на визи за наши сънародници да бъде намален.

 

В отговор на въпрос, свързан с гарантирането на свободата на медиите в България, Румен Радев заяви, че най-голямата заплаха у нас е автоцензурата. Привидно може да има свобода и да се твърди, че няма намеса в работата на медиите, но да са създадени такива условия и финансови зависимости, както и организационни разпоредби, които да карат журналистите сами да се цензурират, заяви президентът, като посочи, че медийната свобода е сложно понятие, с много компоненти. Румен Радев допълни, че България се нуждае от ясни критерии за сключване на договори и разпределение на европейски фондове и програми за реклама в медиите.

 

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи, заяви президентът пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума.

 

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан. Нуждаем се от действия, заяви президентът и посочи, че днешната среща на най-високо равнище е била насочена именно към активния подход. Румен Радев допълни, че България дава своя принос – страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

 

Президентът отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия. Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава. Румен Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4467 |23.09.2019 Борисов разговаря с председателя на Военния комитет на НАТО . 9| 4804 |23.09.2019 Радев в Ню Йорк: Българи с двойно гражданство да се кандидатират за депутати и президент . 7| 5343 |22.09.2019 Ердоган: Съветът за сигурност не може да реши израелския въпрос . 17| 5313 |22.09.2019 Радев: Изправени сме пред своя собствен 30-годишен вододел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads