Реклама / Ads
0| 3039 |10.03.2023 НОВИНИ

Радев за спасяването на евреите: Българският народ и държава издържаха невероятен тест

.
В тези неимоверни дни на изпитание българският народ и държава издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза.
 

Това заяви президентът Румен Радев по повод 80 г. от спасяването на българските евреи. Държавният глава откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека. Почетен гост на събитието е известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.

 

Радев припомни историческата роля на Димитър Пешев, един от политиците и наши съграждани, изиграл най-голяма роля в спасяването на българските евреи от концлагерите на нацистите. 

 

Депортацията на българските евреи в концлагерите на нацистите по време на Втората световна война е спряна, благодарение на силна обществена реакция. Пешев инициира и подготвя писмото до тогавашния премиер Богдан Филов, подписан от 43-ма народни представители, което се обявява против депортацията. Заради това на 26 март е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

 

“Нито един евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. Българските институции, нашият народ отхвърлят антисемитизма. Изолирана и заплашена от окупация България бе принудена да се включи към тристранния пакт. Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите. Хитлер не пречупи решенията на цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик“, каза още държавният ни глава.

 

Радев добави, че 80 години след събитията, безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава “нашата здрава морална основа в борбата с омразата, ксенофобията и съвременните прояви на антисемитизъм“.

 

След откриването тръгна шествие към църквата "Св. София". Шествието е организирано от Организацията на евреите в България “Шалом” и Столичната община и е под надслов “Поход на толерантността и мъдростта”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3411 |10.03.2023 Историкът проф. Вили Лилков: Хуманността е в основата на спасяването на българските евреи . 2| 3025 |10.03.2023 Отбелязваме 80 г. от спасяването на българските евреи . 0| 3083 |09.03.2023 Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи . 0| 3067 |09.03.2023 Кюстендил почита 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads