Реклама / Ads
6| 3319 |07.01.2021 НОВИНИ

Радев вижда вариант с избори в два дни. Общините: Ще е трудно и скъпо

.
Източник: БГНЕС
Парламентарните избори да се проведат в два дни. Такива предложения е получил президента Румен Радев. Това обяви самият той по време на консултациите си с Националното сдружение на общините. Местните власти обаче посочиха, че това ще бъде скъпо, а освен това ще създаде предизвикателства относно гарантирането сигурността и безопасността на вота.
 

“Дали датата ще е в края на март или в края на май – все ще бъдем в пандемия. Някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна”, посочи президентът. 


Към момента единственият обсъждан вариант в общините е изборите да се проведат с удължено време в рамките на същия ден. Изборите да започнат по-рано и да завършат по-късно. 


От Националното сдружение на общините поискаха да се изготви единен протокол от здравното министерство и ЦИК, с който да се регламентират всички мерки по дезинфекция на секциите и как ще бъдат предпазени членовете на отделните комисии при получаването и предаването на изборните книжа. 


Общините се готвят за избори на 28 март. Това е най-ранната възможна дата, на която може да се състои вотът за бъдещия състав на парламента. Датата бе заявена от държавния глава Румен Радев, но към момента не е потвърдена с указ. Междувременно се появиха и редица критики, че избраната дата е твърде ранна. 


“Ние имаме пълна готовност и след като обявите датата на избори за парламент, да започнем реалната подготовка, но вече имаме подготвителен процес”, посочи председателят н НСОРБ Даниел Панов. 


Той допълни: Ние имаме своята реална хронограма, че ако изборите са на 28 март, а вие подпишете указа на 26 януари, ние имаме готовност първо на 5 февруари с всички кметове на общини да образуват със своя заповед избирателните секции. Следващото задължение определя местата за обявяване на избирателните секции - 10 февруари. Ние сме направили реален разчет какво да направим до 28 март.


С особена острота за общините стои въпросът за набиране на членове за Секционните избирателни комисии. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8062 |07.01.2021 Алфа Рисърч: Рейтингът на Радев е два пъти по-висок от този на Борисов . 51| 6158 |07.01.2021 Борисов за Радев: И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски, не съм го виждал от години . 34| 3836 |06.01.2021 Караянчева за Радев на Богоявление: Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID . 10| 4356 |05.01.2021 Радев към експерти: Не Ви каня за алтернативно мнение, а за всеобхватна информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads