Реклама / Ads
6| 2195 |11.10.2024 НОВИНИ

Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
"Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така Европейският съюз може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си."
 

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ в полския град Краков, цитиран в прессъобщение на Президентството.

 

По време на срещата си държавните глави обсъдиха основни въпроси на ЕС, включително приоритетни теми от полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2025 година.

 




„Хиляди човешки животи в Европа в бъдеще зависят от способността ни да анализираме всеобхватно и критично реалностите в контекста на войната в Украйна и да формираме цели и стратегии, адекватни на динамиката на средата за сигурност“, посочи Радев по време на дискусиите и настоя да се използват всички инструменти на дипломацията, за да се постигне по-бързо мир в Европа в съответствие с нормите на международното право.

 

Акцент в дискусията на президентите от „Арайолуш“ бяха необходимостта от повишаването на разходите за отбрана, както и възможностите за подсилване на трансатлантическото сътрудничество в условията на глобални предизвикателства и заплахи.

 

Радев каза още, че заедно с колегите си от „Арайолуш“ приветства заявения стремеж в новия мандат на Европейската комисия за развитие на устойчива конкурентоспособност, основана на иновации и научно-развойна дейност. „Ключов аспект в тази насока е гарантирането на енергийната сигурност чрез подобряване на свързаността и инвестиции в нови технологии. Това ще повиши автономността на ЕС и ще насърчи европейската индустрия“, отбеляза българският държавен глава.





Той определи като важно за стабилността и сигурността на Европа и разширяването на ЕС. „За да бъде обаче ефективен и необратим, процесът на разширяване трябва да отчита принципа на напредък, базиран на собствените заслуги, изпълнението на необходимите реформи и поетите ангажименти, както и зачитането на правата на човека и върховенството на правото“, категоричен бе президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2203 |11.10.2024 Без тежкотоварни камиони през прохода Петрохан от 16 октомври . 27| 21548 |11.10.2024 Смъртта отне "щуреца" Кирил Маричков на сцената, преди рок концерт . 4| 2147 |11.10.2024 Добра новина за Украйна: Берлин обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за нападнатата страна до края годината . 7| 2244 |11.10.2024 Доц. Красен Станчев: Руската икономика в края на тази година ще бъде около 10 пъти по-малка от европейската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads