Реклама / Ads
9| 5262 |29.06.2019 НОВИНИ

Би Би Си: Ръководителят на отравянето на Скрипал е бил в България

.
Източник: bellingcat
Според разследващите става дума за Денис Сергеев, който е генерал от руското военно разузнаване, известно като ГРУ. Той е третият руснак, уличен в опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри миналата година и на практика е бил ръководителят на операцията.
 

Това показват последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „Нюзнайт“ и разследващия сайт Bellingcat, разказва БНР.

 

При предишното разследване бе установено, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев. Сега е уточнено, че той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на литеще „Хийтроу“ и е напуснал страната на 4 март следобед след като веществото „Новичок“ е било вече на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на  данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията му. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е вероятно той да се срещнал за кратко с Мишкин и  Чепига  малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри. 

 

Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници. Припомня се също, че Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 г., добавя БНР.

 

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент, тъй като от телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно. Случаят Скрипал отново бе повдигнат от премиера Тереза Мей на срещата й с Владимир Путин на съмита на Г-20 в Япония. Русия отрича да е замесена, припомня Националното радио.

 

Към известното към момента към историята връща и Сега, където се припомня, че третият мъж, заподозрян за помагач на агентите от ГРУ при акцията срещу Сергей Скрипал, беше идентифициран от сайта за разследвания Bellingcat като офицер от руското разузнаване на име Денис Вячеславович Сергеев още в средата на февруари 2019 г. Именно за него се твърди сега, че всъщност е ръководил операцията.

Пак през февруали 2019 г. ДАНС и прокуратурата потвърдиха, че въпросният мъж е влизал три пъти на територията на България през 2015 г. с документи на името на "Сергей Вячеславович Федотов". На практика тази самоличност е била фалшифицирана, а истинският руски гражданин е висш офицер от ГРУ и възпитаник на Военно-дипломатическата академия на Русия.

 

Според авторите на разследването на Bellingcat , "руските власти са предприели необичайни мерки през последните два месеца, за да изтрият всички публично достъпни архиви за съществуването на Денис Сергеев, както и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал".

 

До момента е установено, че Денис Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в Ушарал, на територията на бившия съветски Казахстан в близост до границата на СССР с Китай. Служил е в армията в Новоросийск. Между 2000 и 2002 г. е прехвърлен в Москва, където влиза в елитната Военно-дипломатическа академия, известна като школата на ГРУ. В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба, обяснява Bellingcat.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски компании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия. През 2009 г. Сергеев е получил личен заем от руска банка в размер на малко над 1 млн. долара. Предоставянето на подобен кредит на човек без недвижимо имущество и дори без личен автомобил е необичайно събитие. Предполага се, че заемът е даден за окрупняване на личните доходи на Сергеев, който се представя като "специалист", работещ за консултантската компания Loreven Style.

 

Дружеството, базирано в Рига, е посочено от Сергеев като негов работодател при преброяването през 2010 г.

 

Проверката на Bellingcat е показала, че липсват официални архиви, които да доказват съществуването на подобна компания - както в Рига, така и другаде. Двата телефонни номера, посочени за връзка с фирмата, са невалидни.

 

Не е сигурно какви функции са изпълнявали фирмите на Сергеев и дали имат връзка със заема от банката. Според разследващите, е възможно компаниите да са създадени за пране на пари или за прикритие по време на разузнавателни мероприятия, така че да осигуряват легитимна месторабота на Сергеев и съдружниците му - също свързани с ГРУ.

 

През 2010 г. Денис Сергеев получава своето "алтер его" Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и личните документи на Мишкин и Чепига. Фалшивата самоличност повтаря някои от оригиналните данни на Сергеев, напр. бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в дружество на име "Бизнес Куриер". Bellingcat не успяват да идентифицират конкретното предприятие, в което би трябвало да е работил агентът от ГРУ.

 

При преброяване през 2017 г. Сергей Федотов е посочил, че получава възнаграждение в размер на 1000 долара на месец, без да посочва къде работи.

 

При проверка на няколко бази данни Bellingcat успява да събере информация за пътуванията на Сергей Федотов през периода 2012-2018 г. - включително до България.

Посещенията му в страната са се случили между февруари и май 2015 г., като две от тях съвпадат с влошаването на здравословното състояние на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. От справката се вижда, че последните му пътувания са от началото на 2018 г. - Женева - Цюрих (10-17 януари), и Лондон - Рим (3 - 4 март). Тази визита от Москва до Великобритания съвпада с пътуването на двамата агенти от ГРУ, заподозрени за опита за убийство на Сергей Скрипал.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че разследването по случая Гебрев е подновено през октомври 2018 г. по настояване на самия потърпевш, като е направена връзка с британските служби заради съмненията за евентуална връзка между отравянето в София от 2015 г. и атаката срещу Скрипал през 2018.

 

Вил Мирзаянов, работил по създаването на "Новичок" в бившия СССР, казва пред Bellingcat, че няма доказателства за убедително заключение - или за отхвърляне на версията - за употребата на сходна субстанция при опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и търговския директор на "Дунарит". Мирзаянов пояснява, че както Verifin - лабораторията в Хелзинки, така и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) работят със стандартни тестове, които не могат да засекат "Новичок". Веществото още не е сред забранените, макар да е в ход процедура за включването му в списъка в следващите два месеца. 

 

За да се установи дали при Гебрев е използван "Новичок", е нужно да се направи допълнителен анализ, който трябва да е таргетиран конкретно за това вещество. Във Verefin  са потвърдили, че пазят още образци от кръвта на Гебрев и могат да направят нов анализ. Източник на сайта от българската ВМА разказва, че Гебрев е останал жив по чудо, състоянието му е било критично 2 седмици. Симптомите на сина му са били подобни, но състоянието му не се е влошило толкова много.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4261 |28.06.2019 Тереза Мей поиска от Путин съд за разузнавачите, обгазили Скрипал . 2| 4204 |26.02.2019 Лондон: Скрипал са живи . 1| 3896 |24.02.2019 Племенницата на Скрипал смята, че той е мъртъв . 2| 3948 |20.02.2019 Ненчев: Службите за сигурност са скрили информацията за отравянето на Гебрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads