Реклама / Ads
9| 5170 |02.04.2011 НОВИНИ

В. Рашидов: Чалга Нобел не прави!

.
Вежди Рашидов
Необходимо да се построи национален музей, в който да се покажат не само съвременни, но и стари произведения на изкуствата. Прекрасни, велики произведения стоят в депа, защото няма къде да се изложат. В българското общество хората на културата ще излязат най-мъжките хора в държавата.
 

Венецианското биенале е направено с комерсиална цел от уредниците му, които печелят от него, поясни Рашидов в предаването Седмицата по Дарик. Ако иска да има павилион, държавата трябва да плати половин милион за него. Може и всеки автор да участва, като представи проект и ако журито прецени и го одобри, авторът може и да участва безплатно. Трима прекрасни българскки артисти намират спонсор, който ги осигурява, а министерството на културата дава логистична подкрепа, да се знае, че те са българи. МК не ги финансира, не ги е избирал, поясни министърът.

Според В. Рашидов е необходимо да се построи национален музей, в който да се покажат не само съвременни, но и стари произведения на изкуствата. Прекрасни, велики произведения стоят в депа, защото няма къде да се изложат. Той посочи, че проектът за Българския Лувър вече е минал и е одобрен вече. Изграждат се три музея за българските творци.

Министерският съвет ще реши как да се управлява ботаническата градина в Балчик, каза министър Рашидов. Спорът вече е решен, излезе решение на ВАС, държавата е собственик на градината. Години наред образованието и културата преди са били в едно министерство, а сега са разделени. Бих искал студентите да продължат да работят, подготвих споразумение, което им осигурява достъп и право на работа. С проф. Илчев се разбрахме, стиснахме си ръцете и с министър Игнатов, а в сряда Министерският съвет ще върне старото положение. Искам да успокоя обществеността, че в Балчик няма да се допусне застрояване, категорично каза Рашидов.

В българското общество хората на културата ще излязат най-мъжките хора в държавата. Утре ще си отида от министерството, но ще продължа да бъда част от българската култура, добра или лоша, хулена или приемана, посочи Рашидов. Няма да допусна българските творци да се чувстват излъгани. Хората вече искат да ходят в театрите, а това е най-радостната статистика. Чалга Нобел не прави! Един вилик артист, обаче, може да го направи, убедено каза Рашидов.

Аз не съм политик, аз съм експертен министър и съм се заклел, докато съм министър, един български творец  да не оплюя, поясни Вежди Рашидов.



Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4818 |23.03.2011 Рашидов: Ще усвояваме на 100% европарите . 6| 4756 |17.03.2011 В. Рашидов: Човек е свободен да избира как да умре . 10| 6036 |20.02.2011 В. Рашидов: Единствен Касим Дал не беше от ДС, а го изключиха от ДПС . 3| 5506 |13.01.2011 Акциз върху чалгата в помощ на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads