Реклама / Ads
9| 5237 |19.01.2022 НОВИНИ

Рашков: Държавата е блокирана от прокуротурата. Цирк на вътрешна комисия

.
Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност. Всички са зависими от подобни хора, които са безотговорни.
 

Това заяви по време на изслушването си в Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание министър Бойко Рашков.

 

“За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване“, посочи шефът на МВР.

 

Едно от предложенията на Рашков е възможност за образуване на досъдебни производства да бъде дадена и на други разследващи органи. 

 

Той посочи, че е приключен един епизод от сагата "Магистрали", но и до ден днешен няма отговор от прокуратурата.

 

Рашков коментира и скандалите с използването на СРС. Той определи възможността главния прокурор и шефа на КПКОНПИ да поискат прилагане на СРС като “аномалия, която трябва да бъде отстранена”.

 

“Защо се налага това, след като единственият орган, който може да позволи подобно разследване, е съдът по закон? Ние сме допуснали посредник в лицето на прокурора. Това е ограничаване на основни права на човека”, посочи още Рашков.

 

Радикални промени в структурата на МВР няма да има, обеща министърът. Масови уволнения няма да има, но ще има реформи. Една от тях е да има състав, който да посещава по-малките населени места. Ще се инвестира във видеонаблюдение. Обмисля се и вариант пожарната да стане самостоятелна агенция извън структурата на МВР или да остане в министерството като отделна единица със свой бюджет. Друг спорен въпрос, който открои Рашков е този с МВР болница и идеята тя да излезе от структурата на вътрешното ведомството и да премине към Министерство на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3009 |19.01.2022 Президентът: Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите . 8| 4108 |10.01.2022 Арбитражът: Домусчиеви дължат над 25 млн. лв. на държавата за БМФ . 4| 3559 |10.01.2022 Държавата субсидира следването на студенти, ако имат договор с работодател . 12| 5884 |09.01.2022 Николай Събев: Управителят на жп базата в Паничище е пирувал за сметка на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads