Реклама / Ads
8| 4838 |18.01.2017 НОВИНИ

Равносметката на Плевнелиев за мандата си

.
Росен Плевнелиев
Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Той премина при изключително силни международни кризи и граждански протести. Това каза на заключителна пресконференция президентът Росен Плевнелиев.
 

Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента.

 

Посочих ясно, че президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса, заяви държавният глава. По време на служебните правителства създадохме изборен борд и обществени съвети.

 

Активното гражданско общество бе незаменим съветник при вземането на решения. Въведохме пряката демокрация в страната – горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум. Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут, а не купен и се радвам, че това се случи по време на моя мандат, подчерта Плевнелиев. Апелирах безцелното политическо противопоставяне да остане сред научените уроци на прехода.

 

Дадох всичко от себе си за обединена и силна Европа. Това, че се противопоставях силно на политиката на руския президент, не ме прави "ястреб", а политик със силна позиция. Бях категоричен – България е господар на собствената си съдба, не бива да допуснем да се върнем във времената на Берлинския конгрес.

 

Днес голямата тема в обществото е справедливостта в държавата, подчерта Плевнелиев. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, категоричен е Плевнелиев.

 

Всички ние сме длъжници на народа. Всички ние носим своята отговорност за ниското доверие на гражданите в съда, прокуратурата, в институциите. Трябват решения и резултати, каза президентът Плевнелиев.

 

Най-трудният момент в моя мандат безспорно беше през февруари 2013 г., не очаквах министър-председателят да подаде оставка. 2012 г. беше една спокойна година и изведнъж дойде голямата криза от 2013 г. Не очаквах, че министър-председателят ще подаде оставка. Помолих Бойко Борисов и Сергей Станишев да направим едно широко служебно правителство. Аз не искам президентска република. Не, бях оставен абсолютно сам, когато имаше стотици хиляди граждани протестиращи срещу монополите. В този момент се опрях на гражданите. Поканих всички – и тези, които освиркваха, и тези които имаха идеи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3859 |17.01.2017 Плевнелиев: Ако предадем интеграцията с ЕС, предаваме националния интерес . 4| 4978 |17.01.2017 Дни след писмото, Плевнелиев скочи на Тръмп . 7| 7066 |15.01.2017 Плевнелиев съветва Радев за Крим, с Попова си тръгват различни . 1| 3556 |12.01.2017 Плевнелиев удостоява военнослужещи с висше офицерско звание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads