Реклама / Ads
2| 2299 |21.08.2024 НОВИНИ

Разбиха схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове

.
Снимката е илюстративна Източник: личен архив
ГДБОП и НАП разбиха схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове. На съвместен брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП и Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП, дадоха подробности по схемата, без обаче да разкриват нито имена на задържани, нито имена на фирми, а и както се оказа от обяснението - в схемата са участвали множество фирми, които на документално ниво създават фиктивен стокооборот.
 

Операцията по разбиване на схемата се е провела на 9 август на територията на София, Враца, Монтана и Плевен. Явно от тогова до този момент продължава разплитането на схемата, тъй като тепърва ще се назначават експертизи.

 

На този етап е документирана щета за бюджета на стойност 9 млн. лв. на база стокооборот от 90 млн.лв. за период от две години - от 2021 г. насам. При търговията със зърнени култури са спестявани дължимите данъци, в случая корпоративен, а при търговията с торове - и корпоративен данък, и ДДС. 







На този етап не могат да бъдат установени производителите на самото зърно. 

 

Има и задържани - това са 9 лица, чиято самоличност се запазва на този етап в тайна. Шест души са обвинени, от тях три са в ареста, едно лице е с мярка подписка, а други две са с парична гаранция. Информация за тези лица и в какво точно се изразява участието им и на какво ниво не бе дадена.

Извършени са общо 27 претърсвания на адреси, откъдето са иззети печати на фирми, документи, фактури, компютри и др.

 

Освен неплащане на данъци, със схемата се е давала възможност на търговци за конкурентно предимство. Зърното и торовете са се търгували не само на нашия пазар, но са се изнасяли и в чужбина. В мрежата от фирми, които са участвали в схемата, е имало такива регистрирани както на малоимотни лица, така и на чужди граждани - такива извън европейския съюз. Като пример Красимир Литов посочи, че за едното от лицата е установено, че е изтеглило на каса близо 57 млн. лв. от фиктивно законни сделки. Превеждани са пари по сделки по банков път, които обаче веднага са били изтегляни.

 

Групата е влагала парите си в движима и недвижима собственост. Като пример за движима собственост бяха посочени скъпи автомобили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2356 |21.08.2024 Преди US Open: Григор Димитров тренира с Карлос Алкарас. Кога се тегли жребият за първия кръг? . 0| 2210 |21.08.2024 Броят на нелегалните мигранти в Германия е нараснал значително през 2023 г. . 0| 2240 |21.08.2024 Камен Балбузанов - Куката се е предал в затвора в Плевен . 0| 2212 |21.08.2024 Три жертви след стрелба в училище в Северозападна Босна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads