Реклама / Ads
2| 2334 |26.01.2023 НОВИНИ

Разглеждат се два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт

.
Депутатите обсъждат на първо четене два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, след като пренаредиха дневния ред.

Депутатите включиха промените в закона за съдебната власт преди законопроектите за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс. Единият законопроект е внесен от Министерски съвет и предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Другият проект е предложението на „Възраждане“ за съдебна реформа, в която се предвижда възможност за временно отстраняване на Главния прокурор, извеждане на Националната следствена служба от „системата на прокуратурата“ и обособяването й като самостоятелен орган в съдебната власт. В проекта на „Възраждане“ се предвижда директорът на Националната следствена служба да стане "ad hoc" разследващ главния прокурор и неговите заместници.

 

Двете законодателни инициативи срещат критиките на депутати с различни аргументи. След като измененията в закона за съдебната власт бъдат обсъдени и гласувани на първо четене депутатите ще разискват отделните пет законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.

 

Депутатите включиха в дневния ред изслушване на служебния министър на външните работи Николай Милков за поредния случай на посегателство на български граждани в Северна Македония. Отделно от това с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Възраждане отпадна проектът, внесен от "Продължаваме промяната", за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ с мотива, че в проекта няма разписан финансов механизъм и че в удължителния бюджет са заложени мерки за компенсации.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички точки от своята програма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2683 |15.01.2023 Сийка Милева: Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности . 1| 2607 |13.01.2023 НС прие законопроекта на ДБ за оперативен контрол над рафинерията ”Лукойл” . 0| 2721 |23.12.2022 В НС разглеждат удължителния закон за бюджета . 3| 2681 |07.12.2022 Два антикорупционни законопроекта - във фокуса на депутатите. ГЕРБ и ДПС видяха несъвършенства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads