Реклама / Ads
0| 3702 |09.01.2024 НОВИНИ

Разговорите за ротацията започват в четвъртък

.
Още в четвъртък сутрин партиите от “некоалицията” започват разговори за регулаторите и техническия въпрос с ротацията на правителството, обяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 
 

Джентълменското споразумение ще се спази 

 

Борисов даде заявка, че ще се спази джентълменското споразумение по отношение на председателя на Народното събрание. Според него Росен Желязков би трябвало да отстъпи мястото си на депутат от ПП-ДБ. В схемата на ротацията беше включено и ръководното място на правната комисия, чийто председател в момента е Стою Стоев от ПП. При смяната на Желязков тя трябва да се поеме от представител на ГЕРБ.

Борисов увери, че когото и да предложат от ПП-ДБ за председател на Народното събрание при ротацията, могат да разчитат на 69 гласа от неговата парламентарна група.







Техническият въпрос с ротацията 

 

Ротацията на правителството трябва да се случи на 6 март. Въпросът как точно да се случи това обаче разбуни духовете, след като по време на визитата си в Индия председателят на парламента Росен Желязков посочи, че Мария Габриел трябва да поеме щафетата от Николай Денков с мандата на ГЕРБ. Вече се появиха и гласове от анализатори, че по този начин ще се гарантира, че Борисовата партия ще е тази, която ще носи отговорността.  

 

Дали обаче именно с мандата на ГЕРБ ще се осъществи ротацията е въпрос на преговори. Рокади в кабинета след ротацията ще има. В първия работен ден от годината Борисов обеща да “направи анализ на работата на всеки министър от ръководствата на партиите, които подкрепят управлението” и тогава ще реши дали да има смяна, или не. Оценка ще бъде направена не само от ГЕРБ, но и от структурите на ПП-ДБ. От там уверяват, че нищо няма да се случи с едноличното решение на Борисовата партия и никой няма да посочва имена.

 

Борисов посочи, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставян от тях като условие за бъдещето на кабинета.

Според Бойко Борисов в "некоалицията" за 9 месеца са успели да се научат на коалиционна политика. Отчете, че са свършили всичката работа по споразумението си с ПП-ДБ.







"Тази ротация, това е като скачване в орбитална станция. Никога не е правено, сложно е, но пък е единствено възможното в момента в България, за да има действително устойчивост. Така че, тръгвайки отникъде, мисля че към момента имаме огромна свършена работа, което дори на нас не ни се вярва. Практиката показа, че всяко изказване, прибързано, носи пасиви. В четвъртък в 8.30 мисля, че се бяхме разбрали, ще започнем разговорите. Защото е коректно лидера Кирил Петков на ПП-ДБ да си дойде и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията", каза председателят на ГЕРБ.

Попълването на регулаторите е вероятно най-голямата тема за тази година и най-тежката задача, заяви миналата седмица Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4019 |09.01.2024 Уволнен шеф на полицията е оправдан и стана зам.-ректор на университет в Пловдив . 0| 3933 |09.01.2024 След Белгород дронове поразиха и руския град Орел . 9| 19180 |09.01.2024 Здравка Евтимова за ФрогНюз: Няма по-добро лекарство и няма по-смъртоносно оръжие от истината . 2| 4116 |09.01.2024 Само във Фрог: Съдът отмени наказанията от министър К. Стоянов на бивши шефове на ОДМВР-Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads