Реклама / Ads
8| 2258 |04.08.2024 НОВИНИ

Размирици на крайнодесни демонстрации във Великобритания

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайнодесни демонстрации в различни градове във Великобритания.
 

Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие. Размириците  последваха атаката с нож в град Саутпорт по-рано тази седмица, при която бяха убити три деца. Общественото недоволство бе предизвикано от разпространена непроверена информация, че нападателят е радикален ислямист.





В Ливърпул полицията разположи допълнителни части, за да удържа разделени двата протеста -този срещу мигрантите и този против фашизма. Напрежението в града продължи до ранните часове на днешния ден. Съобщава се за двама пострадали полицаи.

 

На извънредно заседание на кабинета, британският премиер Киър Стармър заяви, че "свободата на изразяване и размириците са две различни неща и няма извинение за проявите на насилие". Министърът на вътрешните работи Ивет Купър увери, че правителството застава изцяло зад органите на реда:

 

"Трябва да е ясно, че всеки, който участва в криминални безредици и агресивен бандитизъм по нашите улици, ще си понесе последствията. Ще има арести, обвинения, наказания с цялата сила на закона, в това число затвор, забрана за пътуване и други мерки."

 

Най-малко 30 демонстрации на крайнодесни активисти са били планирани във Великобритания през двата почивни дни, включително и нов протест в Саутпорт. Същевременно властите са мобилизирали допълнително 70 прокурори за незабавно повдигане на обвинения срещу арестувани при безредиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 38727 |04.08.2024 Хампарцумян: Еврозоната дисциплинира - ще се окаже, че мястото на хора в администрацията не е там . 1| 3082 |04.08.2024 Сенокос и Славянка горят на множество фронтове. Пирин, Цалапица и Пернишко са потушени . 2| 2365 |04.08.2024 С цели 16% са скочили цените на имотите у нас само за три месеца . 0| 2551 |04.08.2024 Освободиха от ареста шофьорa от инцидента с машина за пречистване на пясък в Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads