Реклама / Ads
3| 2420 |14.08.2023 НОВИНИ

На разпит в МВР: Привикаха гей двойка за участието ѝ в прайда

.
Източник: БНР
В края на миналата седмица Галина Георгиева и нейната партньорка Елена Генова са били привикани в СДВР на разпит за участието си в гей прайда през юни тази година. Те бяха едно от 11-те български семейства, които застанаха с лицата и имената си в подкрепа на кампанията "Нашето семейство ви кани на София прайд 2023".

"Бяхме поканени от разследващия полицай. Ако не бяхме отишли доброволно, щяхме да бъдем привикани с призовка. Бяхме разпитвани най-вече заради обвинението не само че сме участвали в кампанията, а че по този начин сме изложили децата на риск заради хомофобната атмосфера в България", обясниха Галина и Елена.

 

По думите им в същото време именно сдружението, което подава сигнала, създава тази хомофобна атмосфера в страната.

 

Радослав Стоянов, който е един от организаторите на прайда и юрист в БХК, също е бил на разпита в полицията, защото по думите му сигналът, по който е образувано производството, е срещу организаторите на София прайд.

 

Сигналът е подаден от Инициативен комитет за забрана за джендър идеологията в българското училище, посочи той и добави, че този комитет е бил силно подкрепян от БСП в последни месеци.

 

В предаването "Преди всички" Елена и Галина отбелязаха, че са сключили брак в Малта и разказаха как са приемани от околните:

 

"Ние сме семейство. В нашия кръг приятели, семейство ние сме приети. Нямаме сблъсък с негативно отношение. На работните места сме приети и подкрепени от нашите колеги, това не е нещо различно".

 

Ние нарушаваме обществения ред, ако кажем, че сме семейство, подчертаха те.

"Децата са още по-голям мотив за нас да участваме в такива кампании. Тези кампании насаждат любов, разбиране, приемане. Трудно беше заради това, че ние се чувстваме приети от един много голям балон, а институции или партии се опитват да внасят разделение в обществото, да вменяват, че ние сме заплаха, че застрашаваме българското семейство, българското училище и българщината, което е манипулация".

 

Радослав Стоянов добави още, че от тях са искани счетоводни документи, информация за това как е плащано за билбордовете, кой финансира въобще София прайд и тази кампания.

 

Според него от въпросите на прокурора изглежда така, че при някои прокурори има съвпадение с идеите на инициативния комитет и БСП. Те квалифицират кампанията с билбордовете като политическа.

 

По думите му има елемент на дискриминация спрямо Галина и Елена от действията на българските власти.

 

"При нас интересът към нашето семейство не приключва с разпита в СДВР. Беше ни обяснено от разследващия полицай, че до месец социалните служби ще разпитват и нашите деца. За нас това не е приключило и дори не знаем как ще приключи. Надяваме се всички органи да установят абсолютната несъстоятелност на сигнала. Преди да има някакви изводи, ние не можем да се произнесем", коментира Галина. По думите ѝ децата им са на 9 и 12 години и те са притеснени:

 

"Те са доста крехки и не мога да си представя как биха приели всичко, което се случва около тях.

 

Те знаят, че когато обществото има проблеми, цялото общество се заема с проблема, без значение дали пряко го засяга. Те знаят защо участваме в тази кампания. Те сами взимат решението за себе си дали искат или не, въпреки че ние имаме крайната дума като родители. В момента ние правим консултация с терапевти, така че да обясним ситуацията на децата. След това ще трябва да има работа на терапевти с децата. Ние сме притеснени какво ще се случи с тях. Хората, които искат да предпазят нашите деца, тормозят нашите деца. Всичко, което се случва в момента, мога да го определя като фашизъм", обясни Елена.

 

Това, което се случва към децата - ако бъдат питани, това ще е скандално и грубо нарушение, категорична бе в предаването "Преди всички" адв. Велина Тодорова - доцент по гражданско и семейно право. По думите ѝ в Закона за закрила на детето няма такъв описан риск - живот в еднополово семейство.

 

"Това е грубо нарушение на правата на тези деца. Те вероятно ще се нуждаят и от терапия. Действието е незаконно и майките имат всички основания да предявят претенции срещу държавата в лицето на определени институции, да търсят вреди, щети и т.н.", отбеляза тя.

 

По думите ѝ другият пласт на случая е свръхполитизацията на темата за семейството: "Тук става дума за реални хора и деца, които стават жертви на тази политизация".

Адв. Тодорова подчерта, че понятието за джендър идеологията така е било поднесено на обществото, че е родило демони, а хората са заживели във фалшив и измислен свят и страх. Според нея голямата вина е на българските институции:

 

"От най-високо място, най-авторитетният орган, който трябваше да въздава, да тълкува и да казва кое е право и кое не - българският Конституционен съд се произнесе с две решения, плодовете от които берем сега. Решенията са дълбоко юридически порочни. С решението за Истанбулската конвенция - за да се произнесе с това решение, КС наруши международното право, виенската конвенция за правото на договорите и българският закон за международните договори. Освен това си позволи, тълкувайки текстове на конвенцията, да внесе думи, понятия, изрази, които ги няма в текста на документа".

 

"Това е много порочно решение, което породи всички тези беди, в които живеем в момента. КС трябва да преосмисли решението си. В България няма правна норма, която да забранява създаването на семейства според волята и желанията на хората, които искат да водят семеен живот. Бракът е нещо различно. Държавата няма право да казва на хората как да живеят личния си живот, семейния си живот. Тези решения на КС и действията на държавата зачертават правовата държава, върховенството на правото, което е изключително опасна тенденция".

 

Всичко това може да отиде на съд, смята адвокатът и предупреди, че ако българският съд е също така политизиран, има и Международен съд по правата на човека в Страсбург.

 

"Това е пълен скандал. Държавата влиза с ботуши в личния, семейния живот на хората, който е защитен отвсякъде".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3526 |31.07.2023 Прокурор Димитрова: Пострадалото момиче потвърди, че е заплашвано по време на разпит . 0| 2562 |10.07.2023 След злощастната катастрофа с 5-ма загинали край Видин: Предстоят разпити на свидетели . 4| 2435 |06.06.2023 Иван Портних бе разпитан в Окръжната прокуратура на морския град заради замърсяването на Варненското езеро . 8| 4907 |01.06.2023 Йорданов: Радеви са в нарцистично умопомрачение от изкушението да се преживяват като монархична двойка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads