Реклама / Ads
1| 5009 |25.07.2017 НОВИНИ

Разпитват свидетели по акция "Суджуците"

.
Източник: БГНЕС
Екип от прокурори е в Добрич заради скандала с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той е разследван за оказване на натиск над търговец за 4 тона суджук и изнудване с цел облаги.
 

В момента в Съдебната палата в Добрич текат разпитите на втората тройка свидетели, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която е в града.

 

Звено "Антикорупция" в състав от трима прокурори провежда разпитите, тук е и Бюрото за защита на свидетели. Арнаудова определи това почти като прецедент. Искането на свидетелите, които са се чувствали застрашени, е било зачетено от главния прокурор. До момента обаче никой от разпитаните или тези, които предстоят да бъдат разпитани, не са поискали защитата на Бюрото. Разпитите ще продължат вероятно и в следващите дни.

 

Окръжният прокурор от Добрич, който в момента е в отпуска, също ще бъде разпитан, каза Арнаудова. Аферата, станала известна като "суджуци", е само върхът на айсберга, каза Арнаудова. Пет групи престъпления се разследват и евентуално за тях ще бъде обвинен Живко Мартинов.

 

Имаме информация, че са започнали масирани проверки на бизнеса на свидетели от различни институции. Може да е напълно нормално, но по-скоро е резултат от действията на прокуратурата. Още повече има случай, в който затворена пицария от директора на Областна дирекция по храните в Добрич. Заповедта на този директор е отменена от Административния съд в Добрич като незаконосъобразна. Така че това също е индикация за упражняване на натиск, извън споделеното от свидетелите, че им са отправяни заплахи, каза Арнаудва.

 

Останалата част от престъпленията, които се разследват и за които говори Арнаудова, са престъпления срещу правосъдието за прикриване на катастрофата със зам-.министъра Катев, срещу държавната система, за натиск срещу служители на МВР и по дела, по които Живко Мартинов е имал лични взаимоотношения.

 

На въпрос защо служителите на полицията са се съгласявали да му съдействат, отговорът на Арнаудова беше, че тези, които са се противопоставяли на натиска, вече не са част от системата.

 

Предстоят разпити на още свидетели. Възможно е разширяване кръга на обвиняемите. Арнаудова не отрече възможността сред тях да се окажат и други депутати от Добричка област, но не потвърди при директен въпрос.

 

Целта е да се изясни Живко Мартинов сам ли е упражнявал този натиск и има ли други, които са му съдействали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5169 |24.07.2017 Разпитват Боршош и бившия министър Деница Златева в парламента . 1| 5378 |23.07.2017 Акцията срещу трафика на мигранти продължава . 2| 9803 |21.07.2017 Свидетели на прокуратурата прилапаха апетитно дружество с огромен кредит към КТБ . 1| 5138 |21.07.2017 Разпитват Деница Златева и Вежди Рашидов за НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads