Реклама / Ads
0| 3298 |20.08.2022 НОВИНИ

Разследване: Руската ФСБ е подготвяла две марионетни правителства за Украйна

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия е предвиждала да създаде две марионетни правителства в Украйна след превземането на Киев, пише американският всекидневник The Washington Post, позовавайки се на поверителна разузнавателна информация, до която екипът му е имал достъп.
 

Чувствителнатата информация, проучена от екипа, показва, че секретен клон на руската служба за сигурност е бил дълбоко замесен в проваления военен план на Кремъл, който е предвиждал правителството на Украйна бързо да падне, а Москва да разположи свои оперативни служители за установяване на марионетен режим.

 

Според източници от западното разузнаване, ФСБ или не е съумяла да предвиди каква яростна съпротива ще окаже Украйна, или го е разбрала, но е скрила тази неудобна информация от руския президент Владимир Путин.

 

Двамата основни избраници на спецслужбите са били избягалият през 2014 г. в Русия бивш президент Виктор Янукович и заподозреният в държавна измяна депутат Виктор Медведчук, който се явява и кръстник на президента на Русия, отбелязват авторите на статията.

 

Янукович е ръководел група, която се е събрала в Беларус в първите дни на март. Нейната задача е била да поеме властта в Киев. Сътрудниците му са го очаквали в Южна Украйна, която бе окупирана още в началото на войната от руските сили. Украински медии припомнят, че Янукович написа отворено писмо до Володимир Зеленски, в което го призова да прекрати войната, да се предаде и да подпише мир с Москва. По-късно пък, през юли, той поиска от Киев да даде възможност на украинците сами да решат дали искат да продължат да воюват като нарече управляващите в Киев „неопитни и авантюристични“ хора.

 

Офицерите от ФСБ са били дотолкова уверени, че ще овладеят лостовете на властта в Киев, че дори са прекарали последните дни преди войната в уреждане на апартаменти в украинската столица.

 

Комуникациите, прихванати от украинското разузнаване, показват, че служители на ФСБ са се интересували от възможностите да наемат жилища и други места, които биха могли да използват като безопасни къщи, резиденции или оперативни бази. Дни преди руските сили да навлязат в Украйна, на информаторите от ФСБ е било казано да напуснат Киев, но да оставят ключовете от апартаментите си за пристигащите руски агенти.

 

Освен това служителите на ФСБ в Украйна са набъбнали значително от около 30 души през 2019 г. до 160 в навечерието на инвазията в Украйна, твърдят източници. В цяла Украйна е имало мрежа от спящи агенти вътре в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13440 |16.08.2022 Гари Каспаров: Тази зима ще е решаваща. На пролет руската икономика рухва . 0| 2802 |10.08.2022 Руската ”Транснефт” подновява доставките за Унгария, Чехия и Словакия по петролопровода ”Дружба” . 0| 2966 |10.08.2022 The Telegraph: Пекин с ”обица на ухото” от руската специална операция в Украйна . 0| 3422 |08.08.2022 Мария Овсянникова отново бе осъдена, този път че ”дискредитира руската армия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads