Реклама / Ads
0| 3696 |08.09.2022 НОВИНИ

Реакциите след смъртта на Елизабет II

.
Кралица Елизабет, най-дълго управлявалият британски монарх и лидер на нацията от седем десетилетия, почина на 96 години, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък. Светът реагира незабавно. Ето някои от коментарите.
 

"Кралица Елизабет II беше скалата, върху която е построена съвременна Великобритания. Нашата страна се разрасна и процъфтя по време на нейното управление. Великобритания е великата държава, която е днес, благодарение на нея", посочи британският премиер Лиз Тръс.

 

"Днес скърбим за смъртта на един забележителен суверен. Това е дълбока, лична загуба за кралското семейство и всички наши мисли са с тях в този момент. Нацията споделя тяхната скръб. Ние винаги ще ценим живота на кралица Елизабет II в служба и преданост към нашата нация и Британската общност, нашият най-дълго управлявал и най-велик монарх...", Кийр Стармър, лидер на Леюбъристката партия на Обединеното кралство.

"Смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет е дълбоко тъжен момент за Обединеното кралство, Британската общност и света. Нейният живот беше изпълнен с изключителна отдаденост и служба. От името на народа на Шотландия, предавам най-дълбоките си съболезнования на краля и кралското семейство", Никола Стърджън, първи министър на Шотландия.

 

“Това е най-тъжният ден за страната ни. В сърцата на всеки един от нас има болка заради кончината на Кралица Елизабет II - дълба и лична загуба, която е много по-силна, отколкото очаквахме”, Борис Джонсън, доскорошен премиер на Великобритания

 

"Като най-дълго живял и най-дълго управлявал държавен глава на Обединеното кралство, кралица Елизабет II беше широко почитана в цял свят заради своята грация, достойнство и отдаденост. Тя беше успокояващо присъствие през десетилетията на радикални промени, включително деколонизацията на Африка и Азия и еволюцията на Британската общност", Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

 

"Нейно Величество кралица Елизабет II ще бъде запомнена като непоколебима фигура на нашето време. Тя осигури вдъхновяващо лидерство на своята нация и народ. Тя олицетворява достойнството и благоприличието в обществения живот. Боли от нейната смърт. Мислите ми са със семейството й и народа на Обединеното кралство в този тъжен час", Неренда Моди, премиер на Индия.

 

"С натежали сърца научихме за смъртта на най-дълго управлявалия суверен на Канада, Нейно Величество кралица Елизабет II. Тя присъстваше постоянно в живота ни – и нейната служба към канадците завинаги ще остане важна част от нашата страна история", Джъстин Трюдо, премиер на Канада.

 

"Нашите сърца и мисли са със семейството на кралица Елизабет II и народът на Обединеното кралство", Белият дом.

 

"Нашите мисли са с кралското семейство и всички онези, които скърбят за кралица Елизабет II в Обединеното кралство и по света. Веднъж наричана Елизабет Непреклонната, тя никога не пропусна да ни покаже важността на трайните ценности в съвременния свят със своята служба и отдаденост", Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

 

"Забележителното управление на кралица Елизабет II ръководи ключови събития от 20-ти и 21-ви век. ЕС отдава почит на нейния уникален принос за изграждането на мир и помирение. Въпреки че загубата й ще бъде усетена по целия свят, нашите непосредствени мисли са със семейството и хората й на Обединеното кралство", Жозеп Борел, дипломат №1 на ЕС.

 

"Кралица Елизабет II е жена, която оформи века. Тя беше свидетел и написа съвременната история", Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.

 

"Тя беше източник на сила и увереност за своята страна в продължение на почти 100 години. Германия ще й остане вечно благодарна, че протегна ръка към нас за помирение след терора на Втората световна война", Аналена Бербок, външен министър на Германия.

 

"Кралица Елизабет беше важен играч в световната история през последните седемдесет години. Тя представляваше Обединеното кралство и Британската общност с баланс, мъдрост, уважение към институциите и демокрацията. Тя беше най-обичаният символ на своята страна и спечели уважение, привързаност и топли чувства навсякъде.Тя осигури стабилност по време на криза и запази ценността на традицията жива в едно общество в постоянна и дълбока еволюция", Марио Драги, премиер на Италия.

 

"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворява приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години. Помня я като приятел на Франция, добросърдечна кралица, която е оставила траен отпечатък върху своята страна и нейния век", Еманюел Макрон, президент на Франция.

 

"Моите съболезнования към цялото кралско семейство, правителството и народа на Обединеното кралство и Британската общност за смъртта на кралица Елизабет II - Фигура от световно значение, свидетел и автор на британската и европейската история", Педро Санчез, премиер на Испания.

 

"Дълбоко съм натъжен от смъртта на Нейно Величество кралицата Елизабет II. Изпращам сърдечни и искрени съболезнования на кралското семейство и на британския народ и на хората от Британската общност", Петр Фиала, премиер на Чехия.

 

"Моите най-дълбоки съболезнования към Кралското семейство и целия британски народ за смъртта на Нейно Величество Кралицата. В продължение на десетилетия тя е въплъщение на всичко, което прави Великобритания наистина Велика. Тя ще липсва и ще бъде запомнена в Полша и по целия свят", Анджей Дуда, премиер на Полша.

 

"С дълбока тъга научихме за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. От името на народа на Украйна поднасяме искрени съболезнования на кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност за тази непоправима загуба. Мислите и молитвите ни са с вас", Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4180 |08.09.2022 Двойна дъга озари небето на Бъкингамския дворец минути след смъртта на Елизабет II . 0| 3948 |08.09.2022 Чарлз с първи коментар за смъртта на кралица Елизабет II . 0| 2686 |08.09.2022 След дни на спад – новите случаи на Covid-19 са 747. 11 починали за ден . 0| 2801 |08.09.2022 Експерт по пътна безопасност посочи причините за смъртта на пътя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads