Реклама / Ads
0| 3151 |15.11.2023 НОВИНИ

Речникът на “Кеймбридж” обяви думата на годината

.
“Халюцинирам”. Това е думата на 2023 г. според речника на “Кеймбридж” - най-посещавания безплатен онлайн речник на английски език. Думата определено не е нова, но влиза в класацията заради нов свой смисъл, който придобива заради изкуствения интелект. 
 

Традиционното обяснение за "халюцинирам" е "да виждаш, чуваш и усещаш нещо, което не съществува". Сега обаче към тази дефиниция се прибавя и друго - когато изкуственият интелект започне да произвежда невярна информация.

 

Експерти от университета в Кеймбридж посочват, че всъщност въвеждането на тази нова дефиниция представлява "моментна снимка" на човешкото възприятие спрямо изкуствения интелект и импулсът да му приписваме човешки качества (т.нар. антропоморфизъм). Използването на думата "халюцинирам" за ИИ всъщност отразява дълбока промяна във възприятието.

 

Халюцинациите на изкуствения интелект се наричат още “конфабулации” и често изглеждат напълно безсмислени. Могат обаче да изглеждат и напълно правдоподобни. Адвокатска кантора в САЩ използва ChatGPT за правни изследвания, което доведе до цитиране на фиктивни случаи в съда, например, пишат от “Кеймбридж”. 

От там предупреждават, че способността на ИИ да халюцинира всъщност показва нуждата от критично мислене у хората.

 

Така наречените “халюцинации“ възникват, когато ИИ модели като ChatGPT на OpenAI или Bard на Google изфабрикуват изцяло информация, държейки така, сякаш представят факти. Така през февруари в промоционален видеоклип на Google за Bard чатботът направи невярно твърдение за космическия телескоп James Webb.

 

От OpenAI посочиха, че дори най-съвременните модели са склонни да създават лъжи и да халюцинират. Затова компанията предприе нова стратегия, за да се пребори с халюцинациите на AI - моделите да бъдат обучавани и да да се възнаграждават за всяка индивидуална правилна стъпка в разсъждението, когато стигат до отговор, вместо само за правилното окончателно заключение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3266 |15.11.2023 Кои са най-големите загуби, които Украйна нанесе на Русия в Черно море? . 3| 5790 |15.11.2023 Министър Тагарев: Вотът на недоверие е излишно упражнение, не успяха да го използват дори за пропаганда . 2| 3103 |15.11.2023 Ердоган към Нетаняху: Идва твоят край. Имай колкото си искаш атомни бомби, но си обречен . 0| 2789 |15.11.2023 BG-ALERT пак вся паника: Мъж получи над 1000 известия, телефонът му блокира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads