Реклама / Ads
6| 4261 |09.01.2024 НОВИНИ

Референдум": Успех или не е частичното ни приемане в Шенген?

.
Гласове за Шенген
Има ли преувеличени опасения за мигрантския натиск и ще се промени ли нещо с пълноправното ни влизане в Шенген? По темата дискутираха политологът Огнян Минчев, журналистът Мохамед Халаф, експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев, социологът Алексей Пампоров.
 

В специално проучване, направено за предаването, от "Галъп" питат дали приемането по въздух и вода е важна стъпка по ценен път или просто е половинчато и разочароващо решение?

 

Според 51% от отговорилите частичното приемане на страната ни в пространството е по-скорно неуспех. 46% са на обратното мнение срещу 3%, които не са изразили категорично мнение или не могат да преценят.

 

Мнодинството от анкетираните - 55% смята, че пълноправното приемане в Шенген е добро за страната ни срещу само 7%, които са скептични. 38% посочват, че се очакват и добри, и лоши последици.

 

По въпроса с мигрантския натиск мненията са разделени почти наполовина - 51% не смятат, че с приемането ни в Шенген у нас ще дойдат повече мигранти, докато 48% вярват, че ще се случи именно това.

 

По думите на Мохамед Халаф  Австрия ни спира за супохътния Шенген, защото мнго от мигрантите стигат дотам, без да са регистрирани в България. Според него мигрантите плащат определни суми на  определни хора в България и така преминават границата ца Унгария и стигат Австрия.

 

Проблемът е в това, че ако искаме свободно движение в ЕС, то трябна да засилим външните граници. Но Фронтекс по-скоро се грижи за правата на човека, отколкото да препятства влизането на мигранти., смята политологът Огнян Минчев.

 

През България преминават 3 процента, а през Средиземно море 60 процента от мигрантите. За тези 3 процента ли се е загрижила Австрия?, попита той.

 

Сегашните мигранти са други. Те трудно се интегрират в европейските общества, посочи Гърдев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5950 |09.01.2024 Сърбин от фронта за руските командири: Викат ни цигани и ни бият . 9| 4478 |09.01.2024 Крум Зарков за промените в Конституцията и ситуацията, ако Конституционният съд отмени текстове . 2| 8985 |09.01.2024 Зам.-главният секретар на МВР: Клевета е твърдението на Демерджиев, че съм замесен в трафик на мигранти . 35| 6380 |09.01.2024 Защо и как Радев се легитимира като полупрезидент? Тодорживковото наследство се обогати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads