Реклама / Ads
1| 8459 |09.05.2023 НОВИНИ

Рекорден скок на лихвите по ипотеките в евро, по левовите заеми няма промени

.
Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро Източник: БГНЕС
Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро. Процентите им в някои банки увеличиха стойността си за броени седмици.
 

„Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която обслужвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лв., вместо дългогодишните 640 лева. Помислих, че има някаква грешка или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми каза, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на сто е скочила на 6.6 процента”, обясни потърпевш пред "Банкер".

 

Проверка в една от големите банки у нас показа, че лихвата по евровите жилищни кредити е скочила точно с толкова, колкото заяви клиентът и важи за всички еврови ипотеки.

 

А причината е, че методиката на изчисляване на лихвата при тях била пряко свързана с EUROBOR и колкото скочел европейският индекс с толкова скачала и тя.

 

Проверка установи същата тенденция и в друга голяма кредитна институция.

 

Банкери коментираха, че рекордният рязък скок няма аналог през последните поне 20 години. От друга страна те посочиха, че по левовите ипотечни заеми няма промени.

 

Анализатори отбелязват, че въпреки покачването на лихвите от ЕЦБ на няколко пъти от юли насам отражението върху левовите кредити все още не се усеща.

 

В банковата система в момента са акумулирани над 100 млрд. лв. привлечен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и др. Лихвите по тях са много ниски и затова няма предпоставки за коригиране на лихвите по левовите заеми.

 

„Поскъпване на кредитите в лева можем да очакваме, когато започне по-рязко покачване и на лихвите по депозитите”, изтъкват те.

 

Централните банкери в еврозоната и САЩ твърдят, че лихвите ще продължат да растат, като целта е да се успокои инфлацията до приемливите 2 процента. И отражението върху българския кредитен пазар изглежда неминуемо.

 

Така възниква вечният въпрос: „В коя валута е добре да бъде изтеглен заемът – в евро или в лева?”.

 

Отговорът на експертите винаги е бил един и същ:" По правило кредитът трябва да е във валутата, в която получаваме заплатата си". Тоест, ако човек получава дохода си в левове, е по-добре да кандидатства за кредит в българската валута.

 

В случай, че България приеме еврото на първи януари 2025 г., левовите заеми автоматично ще се превалутират в евро, както и доходите. По този начин ще се запази и правилото заемът да е във валутата, в която е основният ни доход.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2746 |25.04.2023 БНБ прогнозира ускорен ръст на лихвите през следващите месеци . 3| 2588 |12.04.2023 Бившият шеф на КАТ: Скокът на случаите на пияни и дрогирани шофьори е драстичен . 0| 3545 |03.04.2023 Скок в цената на картофите и яйцата, домати и олио поевтиняват . 37| 10460 |27.03.2023 Рекорден ръст на пенсионери в България - ще могат ли работещите да ги издържат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads