Реклама / Ads
7| 3450 |14.01.2022 НОВИНИ

”Репортери без граница” призова българското правителство да приеме закон за защита на медиите от съдебни дела

.
”Репортери без граница” призовават новото българско правителство да приеме закон, който да защитава медиите от съдебни дела и преследване. Това става ясно от публикация в сайта на ”Репортери без граница”.
 

Поводът за позицията на организацията е съдебният тормоз над разследващия журналист Борис Митов и сайта "Биволъ".

"Малко преди Коледа Софийският градски съд (СГС) осъди Стояна Георгиева, редактор на сайта "Медиапул", и Борис Митов, един от бившите репортери на сайта, да платят непосилната сума от 67 000 лева (34 000 евро) обезщетение за "клеветнически твърдения" в четири статии през февруари 2018 г. за тогавашния председател на съда Светлин Михайлов, който по това време е кандидат за нов мандат" се пише в позицията на "Репортери без граници".

 

От организацията се съмняват в безпристрастността на съдията по делото Даниела Попова.

"Имаме основания да поставим под съмнение безпристрастността на съдията по делото Даниела Попова, която го пое само два месеца преди да се произнесе окончателно, като смени друг съдия, който се занимаваше с делото близо година. Решението й, което изглежда е взето набързо, не споменава факта, че ищецът е публична личност и освен това е бил бивш председател на съда. Не уточнява кои части от статиите тя смята за „неприлични, вулгарни и цинични“ и се въздържа от коментар по възраженията на защитата, които тя систематично отхвърля по време на заседанията. Оказа се още, че през юли 2021 г. Попова е избрана за председател на Българската съдийска асоциация (БАС), проправителствена организация, в която членува и Михайлов", се пише в позицията.

 

Павол Салай, ръководител на бюрото на Европейския съюз и Балканите, определи това като "опасен прецедент за свободата на печата в България". 

По казуса от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призовава ДАНС, МВР, Инспектората на ВСС, прокуратурата да публикуват всички материали, които те имат за ищеца Светлин Михайлов, който сега е съдия в Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано осъдителното решение на СГС. От организацията смятат, че решението е репресия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2998 |25.12.2021 Папата призовава за диалог при решаване на конфликта в Украйна . 3| 4038 |17.12.2021 АЕЖ призовава ”Еврохолд” АД да се откаже от иска си срещу сайта ”Биволъ” . 6| 4926 |09.12.2021 Христо Иванов: Призовавам Гешев да подаде оставка . 2| 2966 |25.11.2021 Радев призова туристическия бранш за по-голяма активност в икономическата ни трансформация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads