Реклама / Ads
4| 5457 |14.02.2020 НОВИНИ

”Репортери без граници”: Властите в България да спрат да репресират журналисти

.
”Репортери без граници”
Международната организация “Репортери без граници” реагира на скорошните събития в страната и призова българските власти да спрат с опитите да сплашват журналисти.
 

От началото на месеца представители на медиите у нас са подложени на словесни атаки и заплахи от страна на висшестоящи служители. През последния месец станахме свидетели на лековато и дори обидно поведение от страна на институциите - главният прокурор Иван Гешев се скри от медиите в Брюксел по време на визитата си в Европейския парламент, а след това попита журналисти за времето в Москва. Междувременно премиера Бойко Борисов си позволи да квалифицира представители на медиите като мисирки.

 

Всичко това накара международната организация да реагира и да призове в своя официална позиция властите в България да спрат с опитите на репресии.

Последният подобен пример е обвинението на Валери Симеонов, който в национален ефир замеси имената на двама български журналисти с корупция. Става дума за Венелин Петков и Антон Хекимян от bTV, които реагираха на изказването на лидера на НФСБ и заявиха, че ще продължат полемиката в съда.

 

“Обезпокоително е да видиш подобна лична, целенасочена атака срещу журналисти и то от представители на институциите в страната. Притеснителен е и фактът, че това не са изолирани случаи, а продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволява представители на медиите да бъдат заплашвани по такъв систематичен начин и то в страна-членка ”, заявяват от организацията и призовават ЕП за действия.

Ето и остатъка от позицията на “Репортери без граници”:

 

“През последното десетилетие България преживява сериозна медийна криза. Тя се дължи на проблемите в собствеността и факта, че няколко олигарси и журналистите постоянно стават жертва на посегателства и тормоз. В доклад от 2018 година RFS вече алармира за притеснителната ситуация в страната, но изглежда нищо не се е случило”, заявяват още от “Репортери без граници” и припомнят, че само за няколко години България е стигнала от 35-то до 111-то място в класацията за свободата на словото. Това е дъното на държавите-членки в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4045 |27.01.2020 Властите подготвят евакуация на тримата българи в Китай . 19| 4763 |24.01.2020 Москва за шпионския скандал: Пърформънс на властите! София изглежда глупаво . 1| 7510 |03.12.2019 ”Репортери без граници” след среща с Борисов: В България има медийна гражданска война . 14| 9967 |20.09.2019 ”Репортери без граници'': Иван Гешев като главен прокурор ще засили натиска на прокуратурата върху журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads