Реклама / Ads

21| 2941 |03.02.2021 НОВИНИ

Републиканци за България: Борисов и ДПС започнаха да използват изборната администрация

.
Борисов и ДПС впрегнаха изборната администрация да работи в тяхна полза за предстоящите избори. В момента тече процесът по регистрация на кандидатите за кметове за предстоящите частични избори, които се провеждат в 12 населени места в страната.

Силно притеснени от предстоящия срив на доверието в тях, представителите на тайната управляваща коалиция впрегнаха изборната администрация в община Плевен, която да им осигури победа и да подготви условията за предстоящите парламентарни избори.

 

Повод за настоящата ни позиция са скандалните две решения на Общинската избирателна комисия - Плевен, доминирана от представителите на ГЕРБ и ДПС. Тя погази закона като отказа на два пъти да регистрира кандидата на ПП „Републиканци за България“ за кмет на кметство Николаево, въпреки че същият отговаря на всички условия за това. Мотивът за отказа е юридически абсурд - житейски неоправдано е едно лице да е живяло по настоящия си адрес не по-малко от 6 месеца и този адрес да не бъде постоянен за лицето“.


Не разбираме какво са имали предвид представителите на ОИК – Плевен с тази неясна формулировка, позоваваща се на „житейската неоправданост“. Знаем само, че кандидатът за кмет Георги Петров Мончев отговаря изцяло на изискванията на закона и има настоящ адрес на територията на с. Николаево, община Плевен от месец март 2020 г., с което покрива напълно критериите за уседналост. Силно обезпокоени сме, обаче, от факта, че това е вторият кандидат, на ПП „Републиканци за България“, на когото ОИК – Плевен отказва регистрация. Преди дни отново се случи същото – със спорни мотиви, беше отхвърлена кандидатурата на друг наш кандидат за кмет.


Ние от ПП „Републиканци за България“ подадохме жалба срещу решението на ОИК – Плевен, която предстои да бъде разгледана от ЦИК. Очакваме Централната избирателна комисия да постанови решение, с което да отмени незаконосъобразния отказ на ОИК-Плевен. Трябва да се има предвид, че решението на ЦИК по този казус ще бъде своеобразен лакмус за предстоящите парламентарни избори. В случай, че ЦИК подкрепи решението на Плевенската общинска избирателна комисия, ще бъде ясно, че справедливите парламентарни избори ще бъдат сведени до поредната „житейска неоправданост”. Такова решение на ЦИК ще означава, че пътят към изборната победа на ГЕРБ и ДПС е осигурен чрез пълното овладяване на изборната администрация.


В допълнение към подадената от ПП „Републиканци за България” жалба, настояваме и за незабавната оставка на председателя на ОИК – Плевен - Ярослав Николов Димитров. Действията му до момента показват, че той е некомпетентен, съзнателно нарушава изборното законодателство, работи в услуга на тайната коалиция ГЕРБ-ДПС и не е в състояние да осигури честен и справедлив изборен процес в кметство от мащаба на Николаево. Ако Ярослав Димитров остане на своя пост можем само да гадаем колко груби и системни нарушения на изборното законодателство ще има в предстоящите парламентарни избори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 27| 12594 |02.02.2021 Президентството: Борисов да каже за съмнителната доставка на автомобили за МВР . 24| 4032 |02.02.2021 Проф. Маринов: Борисов няма шанс в пряк сблъсък срещу Радев . 8| 3053 |02.02.2021 Ден 209 на протеста: Отново поискаха оставките на Борисов и Гешев . 28| 3441 |01.02.2021 Борисов отговори на Радев за мерките и паниката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ