Реклама / Ads
9| 2379 |19.09.2024 НОВИНИ

Решено: Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията

.
Антон Славчев Източник: БГНЕС
Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия.
 

Предложението той да бъде освободен заради липса на прозрачност и неизпълнение на съдебни решения беше подкрепено от повечето гласували депутати, но не събра мнозинство от две трети. "Против" гласуваха ГЕРБ-СДС, групата на ДПС, оглавявана от Делян Пеевски, и част от БСП.

 

Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.  





Искането за отстраняването му беше подписано от парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и от независимите депутати от разпадналата се група на "Величие".

 

При гласуването в пленарната зала предложението бе подкрепено също само от депутатите на ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващи в ПГ - 95 гласа, докато ГЕРБ и ДПС защитиха оставането на поста на Славчев (91 "против" и 8 "въздържали се").

 

От ИТН не участваха в гласуването. За да бъде успешно то, следваше да се осигури конституционно мнозинство от две трети, а именно - минимум 160 гласа.

 

Дебатите бяха прекъсвани, чуха се взаимни обвинения за сфери на влияние. 

 

Разискванията, които някои от народните представители определиха като срамен дебат, включваха нападки и обвинения за наглост, конфликт на интереси и опъване на чадъри към различни депутати, припомняния за предишно редовно правителство.





По предложение на ДПС времето на Народното събрание беше удължено до окончателното гласуване.

 

След спор между депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за необходимото мнозинство за приемане на решението, председателят на НС Рая Назарян заяви, че според приетите разпоредби е необходимо освобождаването да бъде гласувано със 160 гласа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2369 |19.09.2024 Юлиян Попов: В сферата на водите едната ръка не знае какво прави другата . 8| 6158 |19.09.2024 Йордан Божилов: F-16 може едновременно да стреля по 8 цели. Представете си каква мощ ще има България . 6| 14404 |19.09.2024 Индийски снаряди на Украйна бият руснаците, въпреки протестите на Русия . 3| 7055 |19.09.2024 DW: Доброволките, които свалят руски дронове. Кои са "Вещиците от Буча"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads