Реклама / Ads
0| 2701 |02.11.2022 НОВИНИ

МС реши Националната детска болница в Овча купел да е обект с национално значение

.
Националната детска болница, която ще бъде изградена в столичния кв. “Овча купел” да стане обект от национално значение, за да се съкратят сроковете, свързани с реализацията на проекта. Това е решил на днешното си заседание Министерския съвет, след като бе обявено къде се намира теренът, върху който ще бъде изградено лечебното заведение.
 

Това не е първият път, в който болницата се обявява за обект от национално значение. Обществена поръчка за изграждането стартира в началото на пандемията благодарение на тогавашния здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който даде зелена светлина за изграждането й, а правителството тогава обяви болницата за “обект от национално значение”, което позволява да се форсира процеса.

 

Тогава обаче все още се говореше лечебното заведение да бъде изградено в двора на Александровска болница, където се намира и скелето на несъществуващата болница. Казусът тлее вече 30 години.  Според лекари, родители и архитекти сградата в двора на Александровска болница отдавна е опасна и не може да обезпечи нуждите на съвременно лечебно заведение. 

 

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посочи преди дни, че е избран терен и категорично се обяви против изграждането на Националната педиатрия в стара сграда. 

 

Министерският съвет прие Решение за определяне на обект “Изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца“, за обект с национално значение в УПИ I - “за болничен комплекс“, кв. 117, кв. “Горна баня“, район “Овча купел“ - Столична община, гр. София, сключване на предварителен договор за прехвърляне на собственост по чл. 15 от ЗУТ и даване на съгласие за премахване на два незавършени строежа.

 

В обхвата на урегулиран поземлен имот /УПИ/1 попада и поземлен имот /ПИ/ с идентификатор 68134.4332.545 частна собственост, който се намира приблизително в средата на държавния ПИ с идентификатор 68134.4332.1652 и предопределя неговата неправилна геометрична форма, което значително би възпрепятствало инвестиционното намерение за изграждане на болничен комплекс, включващ съответните функционално свързани болнични и други сгради и съоръжения, необходими за поддръжката на комплекса, както и съответното парково пространство.


Реализирането на процедурата по чл. 15 от Закона за устройство на територията за промяна границите на държавния имот, ще доведе до привеждането му в съответствие със съвременните нормативни изисквания за строителство на лечебни заведения за болнична помощ за деца.


В държавния поземлен имот с идентификатор 68134.4332.1652 са изградени два незавършени строежа. Същите са в лошо състояние, неподходящи по местоположение и функционално разпределение, и с отпаднала необходимост за Министерство на здравеопазването.


С премахването на двата незавършени строежа ще се осигурят необходимите площи за изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца, отговаряща на съвременните нормативните изисквания за проектиране и изграждане на лечебни заведения за болнична помощ за деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2829 |02.11.2022 Детската болница ще се строи на терен в столичния квартал ”Овча купел” . 1| 2794 |01.11.2022 Разглеждат 5 варианта на терени за детска болница . 1| 3013 |01.11.2022 Избрана е локация за Националната детска болница . 6| 2865 |31.10.2022 Кабинетът реши: Украинските бежанци отново ще бъдат настанени в държавни бази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads