Реклама / Ads
0| 3682 |24.12.2019

Реставрират манастири и църкви с европари

.
Плаковският манастир
Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският манастири, както и три църкви, ще бъдат реставрирани с европейски средства.

Петте манастира са едни от най-старите в България и са обявени за паметници на културата и ще получат средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщава МРРБ.

 

Вторият по големина български манастир - „Успение Богородично" край Бачково го очаква ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център. Европейско финансиране се очаква да е на стойност малко над 1,2 млн. лв.

 

В процес на разглеждане е проектът на Троянския манастир „Успение Богородично", където трябва да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. 

 

Действащият девически манастир „Рождество Богородично" край Килифарево също се нуждае от пари за ремонт и реставрация. Планирано е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица.

 

Плаковският манастир „Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. В момента проектът се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. 

 

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проект на Столична община. В него ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

 

В края на ноември е одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Още две православни църкви кандидатстват за европари с проекти за обновяване. Това са храмовете „Св. Димитър" и „Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата „Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.

 

По Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. бе разработен специален механизъм, включващ безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - паметници на културата от национално и световно значение могат да кандидатстват за финансиране, уточняват от МРРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Разбиха и ограбиха уникални икони от четири църкви в Русенско 0| 3311 |06.11.2019 . Реставрират обсерваторията в Борисовата градина 0| 3241 |21.07.2019 . СО развърза кесията, дава пари за ремонт на църкви 0| 3193 |30.05.2019 . Църкви в Русенско остават затворени на Възкресение, няма свещеници 6| 3757 |26.04.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО