Реклама / Ads
18| 3401 |20.07.2021 НОВИНИ

Ресторантьорите се обявиха против Стойчо Кацаров да остане здравен министър

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Ресторантьори се обявиха против оставането на д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването. С ”Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2” нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация”, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.
 

Според тях планът за справяне с пандемията е "безумен", а с него се предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. "При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението", се казва още в позицията.

 

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност, следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика, смятат още от бранша. Според тях "представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора" От сдружението смятат, че отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в техния бранш.

 

"Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани", се казва още в позицията.

 

"В недомисления "план" на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й - редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане "остров в морето на вируса". И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията. Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове", възмущават се от бранша. И определят решението като дискриминация.

 

"Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички", пише в позицията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 7165 |07.07.2021 Тошко Йорданов: Ако ИТН излъчи премиер, ще е противоположност на Борисов. Експерт и да не е на „конгречулейшън“ . 7| 3608 |02.07.2021 Конституционният съд: Машинното гласуване не е противоконституционно . 15| 8350 |25.06.2021 Против закона! Въвлякоха 10-годишни деца в рекламата на ГЕРБ . 7| 3363 |23.06.2021 Протестиращи: За истинска нова детска болница! Против измамата на Ананиев за 95 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads