Ресторантьорите очакват до 200 000 уволнени до края на март
Проучване на Българската стопанска камара показва, че загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, са средно около 2000 лв. на ден.
Емил Коларов от Сдружението на заведенията посочва, че за да оцелеят и запазят своите служители, някои заведения се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки. Това обаче също не било решение.
Не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за два дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб, категоричен е той.
Коларов напомни, че за редица обекти няма дори такава възможност и те са принудени да затворят напълно, а служителите им се оказват отпуск или дори вече са освободени.
Той заяви, че намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора не работи.
"Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи, е точно 60%, т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки", обясни ситуацията Коларов.
Моля, подкрепете ни.