Реклама / Ads
6| 3339 |17.03.2023 НОВИНИ

Ресторантьорите притеснени от фалити, ще има ли скок на цените?

.
Източник: личен архив
”Ресторантьорството беше стабилен бизнес преди 2020 г. Това, което ни се случи с коронавируса, някак си изпускаме това, че бяхме затворени, беше ни забранено да работим и това беше огромен финансов удар за бизнеса. Ние се опитваме да задържим и хората, които работят при нас, и тези, които успяха да преминат. Имаше много фалити, може да има и още такива”.
 

За това предупреди председателят на Българската асоциация на заведения Ричард Алибегов пред bTV за по-високото ДДС за бизнеса по предложение на служебния финансов министър Росица Велкова. 

 

Ресторантите са пълни, но потреблението е доста далеч, отчете той. 

 

Алибегов добави, че ресторантьорите ще вдигнат цени, но от това ще се намали потреблението. "Нямаме комуникация със служебния кабинет, но решенията, които трябва да се вземат са в пленарна зала. Ресторантьорите все пак са в изчаквателна позиция", каза той. 

 

В момента ресторантьорите имат три пъти повече разходи в сравнение с 2019 г. В последните 3 годни стана модерно, че когато се появи криза, веднага се започва с ресторантьорския бранш. Изказването на служебния финансов министър Росица Велкова е изключително сериозно, изтъкна Алибегов.

 

В цяла Европа хотелиерство и ресторантьорство върви ръка за ръка, посочи той. 

 

Ричард Алибегов се надява след изборите да има редовен кабинет, за да може всеки бранш да си отстоява нейното.  Любослав Костов от КНСБ добави, че в доклада на финансовия министър никъде не се казва, че ще фалира държавата.

 

От 19 страни-членки на Еврозоната не спазват критериите за дефицит в бюджета, като навсякъде е над 3%. Защо трябва да се правим на по-католици от папата, недоумява Костов. 

 

Той уточни, че няма как държавата да фалира, при положение, че е с най-ниския дълг. "Държавата няма да фалира, далеч сме от това", успокои Любослав Костов. КНСБ са готови на стачни действия и ако държавата не чуе синдикатите, ще има масови стачки.  Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че превозвачите са свикнали винаги да са на първо място, когато се заговори за някакво увеличение на ДДС-то или данъците. Трябва да е ясно на всички, че когато се увеличат тол таксите цената ще бъде платена от всички български граждани.

 

Всяка една транспортна услуга ще включва и разхода за тол таксите, обясни Арабаджиев.  "Ние със служебното правителство говорим как да се защити вътрешният пазар и затова сме внесли предложения за отстъпки, за да може този финансов удар, който би последвал, ако се увеличат тол таксите, да бъде поет повече от международния трафик и тези, които работят на вътрешния пазар, да бъдат облекчени", подчерта Йордан Арабаджиев. 

 

Той предупреди, че е ясно, че все пак тол таксите ще се вдигнат. Арабаджиев очаква, че ако се увеличат тол таксите, поне с 3 стотинки за един хляб ще е поскъпването. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4583 |08.03.2023 Регионалният министър категоричен: Има дефицити на магистралите, има притеснени хора, има обидени от бутафорните ремонти . 4| 2913 |16.11.2022 Димитър Стоянов: Не виждам притеснение у депутатите, нито в комисиите . 4| 2865 |16.11.2022 Външно: Притеснени сме от случващото се в Полша . 0| 2875 |19.08.2022 Иво Мирчев: ДБ няма притеснения и страх от самостоятелно явяване на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads