Реклама / Ads
0| 15542 |27.07.2022 АКТУАЛНО

Рецепта за руска пропаганда у нас: Квазиексперти, фейк институти и журналисти - антени

.
Как работи руската пропаганда у нас? Много лесно - с лидери на обществено мнение, които използват каналите си в социалните мрежи, за да разспространяват статии на несъществуващи експерти от несъществуващи университети, които са като мегафон на Кремъл. Това е простичък извод, който може да се извлече за пореден път от избухналата в интернет статия на Велислава Дърева с гръмкото заглавие ”Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия”.
 

Няма как да не ви е попадала тази статия, пише Юлиан Попов - български писател и журналист, министър на околната среда и водите в състава на правителството на Марин Райков.


Статията се основава на анализ не на кой да е, а на "Пол Кристи, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко“, на вътрешна информация, споделена от неназован висш „служител на Агенцията за национална сигурност" на САЩ (АНС).


Тоест аргументите са и академични, и държавнически, и секретни. Пол Кристи дава интервю на известния немски седмичник "European Economic Journal" в редакцията в Бремен. В това интервю той и висшият служител на АНС обясняват как войната в Украйна няма нищо общо с Украйна, а е предизвикана от САЩ, за да раздели Европа и Русия, да спре огромния търговски обмен между тях и да го изземе за себе си. Това е начин, по който САЩ смята да се справи с огромния си външен дълг.

Дърева много коректно предава думите и концепциите на Пол Кристи и добавя малко данни за външния дълг на САЩ - все пак и тя трябва да има малко аналитичен принос към случая. „Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки.“ Обяснва Дърева на по-разбираем език иначе експертния анализ на Пол Кристи. В крайна сметка Колумбийският университет е в световния елит и онова, което излиза оттам е добре да бъде обяснено на по-обикновените хора с по-прости думи. Дърева е насреща, да изпълни мисията да преведе на милионите ФБ читатели геополитическите прозрения на световния елит, както и вътрешната информация, изтекла от Агенцията за национална сигурност на САЩ от „висш служител“.

Тази история е прочетена от стотици хиляди българи. Търсете с Гугъл малко по-настоятелно и ще видите хилядите профили, десетките хиляди споделяния десетките медии, които са публикували статията и които продължават да я въртят. Непрестанно. Антени, Свободно слово, ОНовини, Skandalno. net, и кой ли още не разпространяват анализа на Пол Кристи, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и на неназования висш „служител на Агенцията за национална сигурност" на САЩ пред European Economic Journal. Стотици хиляди хора вярват на триумвирата Дърева-Колумбийски Университет-АНС. Бетонирани аргументи, безспорна истина!

Само дето в Колумбийският университет Института за глобални перспективи няма. Такъв институт въобще няма. Съответно Пол Кристи не му е директор. Пол Кристи въобще не съществува. Поне не в Колумбийския университет или където и да било из средите на политическите науки. А European Economic Journal в Бремен? Няма такова списание, нито в Бремен, нито извън Бремен. Няма. Напълно фалшиви, измислени, фейк хибридни приказки. Лъжи. Режисирана пропаганда, за много повече от 4 000 според мен. Цялата история е напълно измислена. Единственото, което не може да не се признае на истинските автори на цялата манипулация е аналогията с животинските мошеничества на Бременските музиканти.

“Оригиналният“ английски текст на интервюто с Пол Кристи и висшият служител на АНС все пак съществува. Публикуван е на едно единствено място. Но не в European Economic Journal. Който не съществува. А в Darik.News English! Това е източникът. Darik.News. За да си вържат гащите, и да не бъдат съдени, защото за подобно нещо могат да бъдат съдени, Darik.News правят накрая на статията уговорката: “This text was published in the summer of 2014 in our news agencies. There is no definite proof of the identity and position of the author named.“ Или, казано на български, такова нещо няма, измислихме си го, или ни го измислиха, за да може Дърева да се позове на тотално измислена история, с която да убеждава стотици хиляди читатели, че Русия няма нищо общо с войната в Украйна и че тази война е режисирана във Вашингтон.

Знам, много от споделящите “Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия!“ ще кажат “какво като Пол Кристи е измислен, да не би това, което казва да не е вярно“. С такива хора е трудно да се спори. 

Накрая имам един въпрос към скъпите ми медии, особено националните, БНТ, БНР и БТА, които получават пари от данъкоплатеца. Каква точно ви е работата ако не преследвате фалшиви новини и не ги опровергавате, особено когато те се разпространяват от видни имена в българската журналистика в тиражи и популярност, за каквито вие може само да мечтаете? Или това е като съседа, който пребива жена си, не е наша работа, не се месим в семейни неща?

Подарявам тази история заедно с всичките линкове (ще пусна някои в коментари) на всички медии, които имат някакво отношение към нормалната журналистика. Публикувайте, разследвайте, ползвайте. Само свършете малко работа в помитането на собствения ви медиен двор.

PS След като написах горното, открих. че Пол Кристи е популярен герой в руските медии. Никита Михалков цитира неговото интервю, за да обясни каква е работата с Украйна. В руските медии през 2014, веднага след анексирането на Крим, широко се разпространява интервюто на Пол Кристи (линк в коментари). Интерсното е, че Darik.News публикува статия на английски (!) и казва, че тази история е била публикувана през 2014 година в "нашите информационни агенции". Нашите? На практика става дума за обширна информационна операция в Русия и в България, едни автори, едни режисьори. Надявам се медиите да поровят повече.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7976 |11.04.2022 Пендачанска хвърли оставка от БНР: Волгин е канал за пропутинска, антиевропейска пропаганда . 0| 6537 |15.03.2022 Войната в Украйна, ден 20: Силни експлозии в центъра на Киев, руската офанзива е в застой . 0| 6043 |10.03.2022 Войната в Украйна, ден 15: Руската армия обстрелва Николаев с ракети „Град“ и „Ураган“ . 9| 24868 |15.01.2020 Руската телевизия показа как Борисов се натиска на Путин /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads