Реклама / Ads
15| 3072 |10.01.2022 НОВИНИ

Reuters: Путин обяви победа в Казахстан

.
Владимир Путин, Касим-Жомарт Токаев Източник: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин обяви победа в понеделник в защитата на Казахстан от онова, което той определи като подкрепяно от чужбина терористично въстание.
 

Той обеща на лидерите на други бивши съветски държави, че водената от Москва Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) също би ги защитила, предава Reuters.

 

Най-големият град в Казахстан Алмати почти се върна към нормалното си състояние в понеделник след близо седмица вълнения, най-тежкото насилие в 30-годишната независима история на смятаната за най-стабилна бивша съветска държава в Централна Азия.

 

Комуналните служби премахват отломки от улиците, все още осеяни с изгорели автомобили. Повечето магазини отвориха отново, градският транспорт и редовният трафик се нормализираха, а интернетът беше включен отново за няколко часа в града, за първи път от миналата сряда.

 

Площадът до кметството, опожарен по време на размириците, е обграден от силите за сигурност и затворен за обществеността. Полицията претърсва автомобили на контролно-пропускателни пунктове.

 

Путин изпрати парашутисти миналата седмица да защитават стратегически съоръжения, след като антиправителствени протестиращи превзеха и запалиха обществени сгради. Смята се, че десетки хора са били убити при сблъсъци между сили за сигурност и демонстранти в градове в цялата страна.

 

Бързото разполагане на руските военни в страната демонстрира готовността на Кремъл да използва сила, за да защити влиянието си в бившия Съветски съюз, в момент, когато Москва също е в конфликт със Запада заради хиляди войници, струпани близо до Украйна.

 

Путин заяви на виртуална среща на върха на военния съюз на бившите съветски държави ОДКБ, че органът е успял да „предотврати подкопаването на основите на държавата, пълното влошаване на вътрешната ситуация в Казахстан и да блокира терористи, престъпници, грабители и други престъпни елементи“.

 

„Разбира се, разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последен опит за намеса във вътрешните работи на нашите държави отвън“, каза той. „Мерките, предприети от ОДКБ, ясно показаха, че няма да позволим ситуацията у дома да бъде разклатена“.

 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза на срещата на върха, че страната му е преживяла „опит за държавен преврат“.

 

„Под маската на спонтанни протести избухна вълна от безредици“, каза той. „Стана ясно, че основната цел е да се подкопае конституционният ред и да се завземе властта“.

 

И Русия, и Казахстан представиха размириците като бунт, подкрепян от чужбина, въпреки че не казаха кого обвиняват за организирането му.

 

Русия отдавна обвинява Запада за подклаждането на така наречените „цветни революции“ – въстания, които свалят правителства в страни като Грузия, Украйна, Киргизстан и Армения – и насърчава собствената си роля, помагайки за потушаването им. Тя подкрепи лидера на Беларус в смазващите демонстрации през 2020 г.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 3241 |10.01.2022 Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, след като изпълнят мисията си, увери Путин . 8| 4726 |07.01.2022 В Байконур обявиха повишена терористична опасност . 7| 3391 |03.01.2022 Лорер: ББР ще обяви утре нов продукт, насочен към сектор ”Туризъм . 11| 3738 |29.12.2021 Байдън и Путин ще разговарят в четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads