Реклама / Ads
16| 2343 |21.10.2024 НОВИНИ

Резултатите от руската пропаганда: Мечтата на Молдова за ЕС виси на косъм след референдума

.
Мая Санду
Плановете на Молдова да се присъедини към Европейския съюз останаха в неизвестност в понеделник, когато продължи преброяването на гласовете на националния референдум за членство в ЕС, който според президента на страната е бил опорочен от „безпрецедентна“ руска намеса.
 

Според данните, публикувани от избирателната комисия на Молдова в ранните часове на понеделник, в неделя 50,05% от гласоподавателите от източноевропейската страна са гласували против плана на прозападния президент Майя Санду за присъединяване към ЕС до 2030 г., в сравнение с 49,95%, които са го подкрепили при 97,84% преброени бюлетини, пише POLITICO.







На извънредна пресконференция, когато броят на гласовете надхвърли 90 процента, Санду заяви, че „престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили“, са използвали „десетки милиони евро, лъжи и пропаганда“ в опит да задържат Молдова „в капана на несигурността и нестабилността“.

 

Тя заяви, че властите в страната разполагат с „ясни доказателства“ за „измама в безпрецедентен мащаб“, целяща да подкопае демократичния процес. „Очакваме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения.“

 

Докато преброяването на бюлетините се приближаваше към своя край, вътрешни за кампанията лица предупредиха, че гласоподавателите от диаспората, живеещи в чужбина в ЕС, все още не са включени в преброяването. Въпреки това двама служители, запознати с процеса, говориха за нарастващо безпокойство, че кампанията в подкрепа на ЕС се е провалила.

 

Повече от 1,56 млн. души, или 51,65% от избирателите, гласуваха на общонационалния референдум - значително над една трета, необходима за признаване на валидността на вота. Плебисцитът може да определи геополитическото бъдеще на Молдова за години напред.

 

На едновременните президентски избори Санду, който се стреми към втори мандат, оглави списъка с кандидати с 41,86% от гласовете след преброяване на 97,61% от бюлетините. Най-близкият ѝ съперник, политикът от прокремълската Социалистическа партия Александър Стояногло, остана втори с 26,32%.







След като очевидно не успя да си осигури абсолютно мнозинство, Санду се изправя срещу Стояногло на втори тур - неприятна перспектива за действащия президент, който се очакваше да спечели с голяма разлика.

 

По-рано тази седмица заместник министър-председателят на Молдова и ръководител на интеграцията в ЕС Кристина Герасимова заяви пред POLITICO, че правителството разглежда членството в ЕС като „екзистенциално“ предвид заплахите от Москва. Тя добави, че „няма план Б“ за спечелване на референдума.

 

„Очакванията бяха, че ще има драматична победа за действащия президент“, заяви Влад Лупан, бивш посланик на Молдова в ООН, рано в понеделник, след като бяха преброени повече от 90 % от гласовете на референдума.

 

„Проучванията на общественото мнение в Република Молдова са пословично ненадеждни, с изключително висока степен на грешка, и това ще бъде едно от обясненията за днешния ден“, каза Лупан. „Другото е схема за купуване на гласоподаватели от страна на проруски актьори. Молдова е сравнително бедна страна и редица хора, които биха гласували по един или друг начин, определено бяха набелязани, особено тези с по-ниски доходи.“


Победа за Русия?

 

През последните години Молдова бързо се ориентира към Запада, а точно от другата страна на границата бушува войната в Украйна. Длъжностни лица предупредиха, че руското разузнаване е направило активни опити да осуети референдума за членство в ЕС, както и едновременните избори, на които президентът Санду се стремеше към втори мандат.

 

„Виждаме класическия хибриден инструментариум, който Русия използва, за да влияе на изборите, но мащабите са наистина безпрецедентни“, каза Герасимов.

 

„Виждаме хибридни атаки срещу публични институции, отговорни за критични услуги, като пощата и летището. Виждаме купуване на гласове. Виждаме използването на местни корумпирани пълномощници и политически партии - дават им се пари в брой, за да дестабилизират ситуацията на място.“

 

През септември съветникът по националната сигурност на Молдова Станислав Секриеру заяви пред „Политико“, че страната е изправена пред „безпрецедентна атака“ на хибридни тактики.







По-късно началникът на полицията в страната твърди, че в банковите сметки на повече от 130 000 молдовски граждани в навечерието на изборите са били преведени над 15 млн. долара руски средства като част от очевидна схема за купуване на гласове.

 

ЕС изпрати гражданска мисия в Молдова, за да подпомогне изграждането на устойчивост срещу заплахите от страна на Русия, а украинските сили за сигурност предупредиха, че са открили заговор за свалянето на Санду.

 

По-рано в неделя се появиха кадри на големи тълпи, които се образуваха в две избирателни секции в чужбина в Русия, като молдовските власти предупредиха, че те са „изкуствено създадени, за да застрашат изборния процес“.


„Руският президент Владимир Путин използва Молдова като марионетка, за да покаже, че Западът е хартиен тигър, а Брюксел не е надежден съюзник“, казва Ивана Страднер, научен сътрудник във вашингтонската Фондация за защита на демокрациите. Според нея очевидният успех на руската хибридна война се оказва тревожно предзнаменование за критичните избори в Грузия следващата седмица - друга страна кандидатка за членство в ЕС, където Москва се опитва да укрепи позициите си.

 

„Грузия наблюдава Молдова и ако Западът се провали в Кишинев, следващият е Тбилиси“, каза Страднер.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2225 |21.10.2024 Мъгли сутринта, слънце след това . 7| 9295 |20.10.2024 Социалният министър: Минималната заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г., ще има пари за пенсии . 9| 8199 |20.10.2024 Нов вариант за пенсиите обмисля НОИ . 4| 2744 |20.10.2024 Експертът Михай Пейков: Купен вот и на президентските избори в Молдова - от 50 до 150 долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads