Реклама / Ads
0| 2251 |20.08.2024 НОВИНИ

Рядка синя суперлуна освети небето в понеделник

.
Жителите на Южна Европа станаха свидетели на рядко астрономическо явление. Синята суперлуна може да се наблюдава веднъж на 20 години.
 

Съществуват два вида Сини луни, но нито една от тях няма нищо общо с цвета, пише Space.com





Сезонната Синя Луна е традиционното определение за Синя Луна и се отнася до третото пълнолуние в сезон, в който има четири пълнолуния според НАСА. Второто определение - възникнало в резултат на неправилно разбиране на оригинала - е месечна Синя луна и се отнася до второто пълнолуние в един календарен месец. 

 

Синя луна се приема като алтернативно определение, а не като грешка, според Time and Date.

 

Тъй като цикълът на фазите на Луната трае приблизително един месец, обикновено преживяваме 12 пълнолуния годишно. Много култури са дали различни имена на пълнолунието за всеки месец. 12 месеца, 12 пълнолуния, 12 имена. Просто, нали?

 

Е, не съвсем. Ето къде се появява Синята луна.

 

Фазите на Луната всъщност се изпълняват за 29,5 дни, което означава, че за 12 лунни цикъла са необходими само 354 дни. Така че на всеки около 2,5 години се наблюдава 13-то пълнолуние в рамките на една календарна година.





Това 13-то пълнолуние не отговаря на обичайната схема за именуване и се нарича Синя луна.

Според НАСА Синята луна се случва приблизително на всеки две до три години. Тъй като между пълнолунията има около 29,5 дни, през февруари никога няма да има месечна Синя луна, тъй като тя има само 28 дни в обикновена година и 29 във високосна година. Понякога през февруари може да няма пълнолуние - явление, известно като Черна луна, пише Time and Date.

 

След Синята луна на 19 август, следващата месечна Синя луна ще бъде на 31 май 2026 г.

 

Термините „синя луна“ и „суперлуна“ не са научни, което означава, че определенията и за двата термина се оспорват, което допринася за променливостта на оценките за това кога може да настъпи следващата синя суперлуна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2366 |20.08.2024 Ако уволнят Калин Стоянов, Пеевски ще му предложи да води листа на изборите . 1| 2441 |20.08.2024 Цените на петрола продължават да се понижават . 0| 2399 |20.08.2024 Кaлъм Скот и Михаела Филева ще подгряват Ед Шийрън за концерта в София . 0| 2388 |20.08.2024 Започна реконструкция на ул. „Опълченска“ в София, въвеждат се забрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads