Реклама / Ads
0| 2530 |24.11.2023 НОВИНИ

Рязко увеличаване на респираторните заболявания в Китай, СЗО с проверка на ситуацията

.
В петък Китай призова към бдителност, тъй като в училищата и болниците се появиха респираторни заболявания, а Световната здравна организация, която поиска от правителството данни за заболяванията, заяви, че не са открити необичайни или нови патогени, предаде "Ройтерс".
 

Китай се бори с рязкото увеличаване на респираторните заболявания в началото на първия пълен зимен сезон, след като през декември отмени строгите ограничения на COVID-19.

 

Случаите на респираторни заболявания сред децата са особено много в северните райони като Пекин и провинция Ляонин, където болниците предупреждават за дълго чакане.


Държавният съвет заяви, че грипът ще достигне своя пик през тази зима и пролет, а инфекцията с микоплазмена пневмония ще продължи да бъде висока в някои райони и в бъдеще. Той също така предупреди за риска от възобновяване на инфекциите с COVID.

 

"Всички населени места трябва да засилят докладването на информация за инфекциозните заболявания, за да се гарантира, че информацията се докладва своевременно и точно", се казва в изявление на Държавния съвет.

 

Ситуацията попадна в центъра на вниманието тази седмица, когато СЗО поиска от Китай повече информация, позовавайки се на доклад на Програмата за мониторинг на нововъзникващите болести (ProMED) за струпвания на недиагностицирана пневмония при деца.

 

Както Китай, така и СЗО се сблъскаха с въпроси относно прозрачността на докладването на най-ранните случаи на COVID-19, които се появиха в централния град Ухан в края на 2019 г.

 

В четвъртък СЗО заяви, че Китай е отговорил на нейното искане и предоставените данни предполагат, че случаите са свързани с вдигането на ограниченията на COVID заедно с циркулацията на известни патогени като микоплазмена пневмония, често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга децата, която циркулира от май.

 

Този месец властите започнаха да издават здравни препоръки, в които се казва, че обръщат внимание на ситуацията и предупреждават обществеността за дългото чакане и риска от кръстосано заразяване в претъпканите болници, но не са наложили мерки като тези по време на пандемията COVID, като например маски или затваряне на училища.


Брус Томпсън, ръководител на Училището по здравни науки към Университета в Мелбърн, заяви, че предварителните данни показват, че няма нищо необичайно.


"На този етап няма нищо, което да подсказва, че това може да е нов вариант на COVID", каза той.


"Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че можем да бъдем спокойни, че процесите на наблюдение работят, което е много добре".


Родителите в Шанхай в петък заявиха, че не са прекалено притеснени от вълната от заболявания, като казаха, че макар тя да изглежда по-тежка, очакват скоро да отшуми.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8371 |24.11.2023 46 000 домакинства ще получат по 148 лв. от държавата заради скъпото отопление . 4| 3091 |24.11.2023 На първо четене: Депутатите приеха промените в данъчния закон . 0| 2437 |24.11.2023 Великобритания ще предостави още 37,38 млн. долара хуманитарна помощ за Газа, увери Дейвид Камерън . 3| 3151 |24.11.2023 Борисов брани Калин Стоянов: Казусът с оставката му е приключен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads