Реклама / Ads
1| 7437 |06.10.2023 НОВИНИ

РИОСВ-Русе глоби и предаде на прокуратурата завод за метали

.
Източник: стопкадър
Регионалната екоинспекция в Русе издаде акт за замърсяване на въздуха на завод за метали. Заради предписанието, инсталациите на предприятието работят само през деня. Актът е на фирма за метали за замърсяване на въздуха, съобщи директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, предаде NOVA.
 

Регионалната инспекция по околната среда и водите подаде сигнал и до прокуратурата, която да установи има ли персонална вина за нарушаване на правилата за работа. От месеци русенци се оплакват от непоносима миризма, особено нощем. Миналата събота стотици излязоха на протест.

Над 60 сигнала са постъпили в ранните часове в четвъртък. Извършена е незабавна проверка, при която е установено, че операторът е нарушил условие в комплексното разрешително, като е допуснал разпространение на миризми извън границите на производствената площадка.

 

„И сутрин, и през нощта сме усещали, аз по-често съм усещала много силна миризма на бакелит”, казва русенка.

 

Друга жена обясни, че при отваряне на прозорците до индустриалната зона ситуацията е кошмарна, като се отворят прозорците.

Майка с количка каза, че имало миризма предишния ден и сутринта и след обяд. „Беше ужасно непоносимо”, каза тя.

 

Въпреки наличието на няколко измервателни станции в града, от Агенцията по околна среда изпратиха мобилна лаборатория.

 

„И допълнителните анализатори на органични съединения са бензен, тулен и ксилен. Данните показват, че няма превишение на нормите, заложени по нашето законодателство на всички тези замърсители. Това са част от веществата, които сме анализирали в състава на тази миризма, за която се оплакват гражданите на Русе”, каза Христо Милков от РИОСВ-Русе.

 

На този етап проверките на екоинспекцията показват, че миризмите идват от едно конкретно производство - завод за метални изделия в източната промишлена зона на града. Вчера е съставен акт.

 

По думите на Христо Милков актът е съставен след като вчера сутринта след получаване на много сигнали и извършване на обходи е установено, че миризмата характерна за тяхното производство наистина, е усетена и в град Русе. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4499 |06.10.2023 Екоминистърът: Въглищата нямат бъдеще, но работещите там имат . 9| 4628 |06.10.2023 Двойният убиец от „Соло“ влезе в затвора в Узбекистан . 1| 7923 |06.10.2023 Георги Бърдаров: Над 150 000 семейни двойки искат да имат наследник, но не могат . 13| 8375 |06.10.2023 Каква изненада! Според “Тренд” ниските доходи у нас са основна причина за демографската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads