Реклама / Ads
4| 3585 |08.11.2022 НОВИНИ

Ройтерс: Италия праща ПВО на Украйна

.
Италианското правителство подготвя нов оръжеен пакет за Украйна, който включва и системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Това заяви представител на управляващата коалиция пред агенция "Ройтерс".
 

Западните държави доставят повече оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна, откакто президентът Володимир Зеленски миналия месец помоли за помощ лидерите на страните от Групата на седемте (Г7).


Представителят на италианската коалиция, който отказа да бъде назован, каза, че Рим е готов да предостави на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително френско-италианските SAMP/T със среден обсег и италианските Aspide, както и преносимите ракети Stinger.


Въпреки това обаче остава неясно количеството, което Италия може да предложи на Украйна, а освен това и кога може да бъдат доставени. 


Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето разговаря по телефона в понеделник с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и обеща да подкрепя Украйна срещу инвазията на Русия "колкото е необходимо".


Италия одобри първата си доставка на оръжия за Киев в края на февруари при правителството на националното единство на Марио Драги. Новоизграденото дясно коалиционно правителство на Джорджия Мелони подготвя шести пакет. 


Мелони е твърд поддръжник на Украйна въпреки двойственото отношение на нейните коалиционни съюзници Матео Салвини и Силвио Берлускони, които имат исторически близки връзки с руския президент Владимир Путин.


Рим никога не е разкривал подробности за оръжията, които е изпратил на Киев след руската инвазия, но италианските и украинските медии твърдят, че предишни доставки включват ракетни системи с многократно изстрелване (MLRS), гаубици Pzh2000 и бронирани превозни средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 21615 |06.11.2022 Коне или гаубици изпраща Ким Чен Ун на Путин? Какво разкриват снимки на мистериозния влак от космоса? . 9| 3674 |05.11.2022 Иво Инджев: Очаквам протакане на решението за изпращане на оръжие за Украйна . 21| 3721 |05.11.2022 Тодор Тагарев: Следващата седмица изпращаме боеприпаси на Украйна . 3| 2893 |02.11.2022 Москва праща ядрения крайер ”Петър Велики” в Баренцово море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads