Реклама / Ads
17| 5073 |03.10.2014 НОВИНИ

Ройтерс: Разочарована България гласува за пето правителство за две години

.
В неделя България ще гласува на парламентарни избори за пето правителство за по-малко от две бурни години.Те могат да донесат нова крехка коалиция, която ще трябва да се бори с корупцията и да съживи растежа в източноевропейската страна, пишат Ройтерс и Евронюз в съвместен репортаж.
 
Оглавявана от бивш бодигард, дясноцентристката партия ГЕРБ се очаква да спечели, но без пълно мнозинство. Тя може да се обърне към по-малки партии и също да протегне ръка към основните си опоненти от БСП за подкрепа в приемането на закони.

Но има повсеместно разочарование от политическата класа и на българите им е писнало да гласуват за едни и същи лица отново и отново без животът им да се подобри. Десетки хиляди хора излязоха на улицата миналата година, за да изразят гнева си. Нова политическа нестабилност може да остави икономиката без напредък, а лидерите – неспособни да осъществят реформи като увеличаването на пенсионната възраст, привличането на силно необходимите чуждестранни инвестиции и разрешаването на задълбочаващата се банкова криза.

"Това е патова ситуация и проблемът е, че не виждаме светлина в края на тунела", казва 47-годишният инженер Борислав Ганев. "Те обещаха нови работни места, но все още имаме сериозна безработица. Те обещаха икономически растеж, а няма нищо такова. И все още имаме болезнено ниски доходи", допълва той.

България е най-бедната държава-членка на ЕС, а заплатите на българите и жизненият им стандарт все още са под средното за съюза. Очаква се ико

Над половината от българите се съмняват, че изборите ще донесат промяна към по-добро, показа изследване на "Галъп интернешънъл" през септември. Около 70% са песимистично настроени спрямо бъдещето си. "Това са третите избори в страната за по-малко от година и половина", заяви лидерът на БСП Михаил Миков в интервю за Ройтерс. "Има известна умора и известна апатия. В същото време нашите поддръжници влизат във форма и кампанията набира скорост",допълни той.

Партиите се договориха за предсрочни избори на 5 октомври след рухването на оглавяваната от социалистите коалиция, която издържа едва една година и чийто мандат беше помрачен от улични протести, смъртоносни наводнения и спор заради руските енергийни доставки.

Политическата нестабилност принуди рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" да намали кредитния рейтинг на България до една степен над "джънк" през юни, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че ако не бъде сформирано правителство, България може да изпадне в криза за години напред.

Генералният директор на "Уникредит Булбанк", най-голямата банка в страната, заяви, че подобна нестабилност намалява апетита на инвеститорите, които иначе биха се възползвали от вродените предимства на България като сравнително евтината работна ръка. "Колкото по-бързо успеем да се позиционираме като стабилна, предсказуема среда за правене на бизнес, толкова по-добре", заяви Левон Хампарцумян пред инвестиционна среща на Ройтерс в Източна Европа.

Основен приоритет на следващото правителство е разрешаването на най-тежката финансова криза в страната след 90-те години на миналия век, при която две големи банки пострадаха при масово изтегляне на депозити през юни. Една от тях, Корпоративна търговска банка (КТБ) продължава да е затворена в очакване на резултатите от одит. Клиентите на КТБ нямат достъп до депозитите си от три месеца, което предизвика вълни от гневни протести и остри упреци от Европейската комисия.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4462 |03.10.2014 Продължава подмяната на електромери в Западна България . 45| 8209 |03.10.2014 Меркел: Борисов и ГЕРБ могат да осигурят на България икономическа стабилност . 2| 4856 |02.10.2014 Експерт: Вместо технологии в България рискуваме с жива сила . 12| 4617 |01.10.2014 68 ст. от 100 лв. сметка остават за мрежата в Западна България, делът на ЧЕЗ намалява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads