Реклама / Ads
0| 3011 |14.09.2022 НОВИНИ

Ройтерс: Съветвали Путин да сключи мир с Украйна, но той отказал

.
Временна сделка, удовлетворяваща искането на Русия Украйна да остане извън НАТО била сключена още в началото на войната и била занесена на руския президент Владимир Путин от неговия пратеник в Киев. Путин обаче отхвърлил предложението и вместо това решил да продължи с войната. Това посочват пред агенция ”Ройтерс” трима души, близки до ръководството в Москва.
 

Роденият в Украйна пратеник Дмитрий Козак казал на Путин, че смята, че сделката, която е изковал, премахва необходимостта Русия да продължи мащабна окупация на Украйна, според тези източници. 


Путин многократно е заявявал преди войната, че НАТО и неговата военна инфраструктура се приближават към границите на Русия, като приемат нови членове от Източна Европа и че Алиансът се готви да вкара Киев в своята орбита. Путин публично каза, че това представлява екзистенциална заплаха за Русия, което го принуди да реагира.


Но въпреки че по-рано подкрепи преговорите, Путин ясно даде да се разбере, когато му беше представена сделката на Козак, че отстъпките, договорени от неговия помощник, не са стигнали достатъчно далеч и че той е разширил целите си, за да включи анексиране на части от украинска територия, казаха източниците. 


Резултатът - сделката е прекратена. 


От Кремъл отричат. Официалният говорител на Руската федерация Дмитрий Песков посочва пред агенция "Ройтерс", че това няма "абсолютно никаква връзка с реалността". 


"Такова нещо никога не се е случвало. Тази информация е абсолютно невярна", категоричен е Песков. 


Козак не отговори на исканията за коментар.


Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че Русия е използвала преговорите като димна завеса, за да подготви своята инвазия, но той не отговори на въпроси относно същността на преговорите, нито потвърди, че е постигната предварителна сделка.


Два от трите източника на агенция "Ройтерс" посочват, че натиск за финализиране на сделката е имало малко след началото на инвазията на 24 февруари. 


"След 24 февруари на Козак беше даден картбланш: дадоха му зелена светлина; той получи сделката. Той я върна и те му казаха да изчезне. Всичко беше отменено. Путин просто промени плана, докато вървеше напред, “, каза един от източниците, близки до руското ръководство.


Според третият източник Козак е предложил сделката на Путин и тя е била отхвърлена точно преди инвазията. От "Ройтерс" не са успели да проверят от независими източници дали украинският президент Володимир Зеленски или висши служители в неговото правителство са ангажирани със сделката.


Офанзивата на Москва в Украйна е най-голямата военна кампания в Европа след Втората световна война. Това предизвика широкообхватни икономически санкции срещу Русия и военна подкрепа за Украйна от Вашингтон и неговите западни съюзници. Дори Путин да се беше съгласил с плана на Козак, остава несигурно дали войната щеше да приключи. 


Козак, който е на 63 години, е лоялен лейтенант на Путин, откакто работи с него през 90-те години в кметството на Санкт Петербург.


Козак беше в добра позиция да преговаря за мирно споразумение, тъй като от 2020 г. насам Путин го беше натоварил със задачата да води преговори с украинските си колеги за района на Донбас в Източна Украйна, който беше контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти след въстание през 2014 г. След като ръководи руския делегация в разговори с украински официални лица в Берлин на 10 февруари – с посредничеството на Франция и Германия – Козак каза на пресконференция късно вечерта, че последният кръг от тези преговори е приключил без пробив.


Козак също беше един от присъстващите, когато три дни преди инвазията Путин събра своите военни и шефове по сигурността и ключови помощници в Екатеринския салон на Кремъл за среща на Съвета за сигурност на Русия.


Камерите на държавната телевизия записаха част от срещата, на която Путин изложи планове за официално признаване на сепаратистките образувания в Източна Украйна. След като камерите обаче са изключени, Козат се е обявил против предприемането на каквито и да било стъпки за ескалиране на ситуацията с Украйна, посочват двама от тримата близки до руското ръководство източници. Същото потвърждава и третият източник, който се е информирал за случилото се от хора, участвали в срещата.


Шест месеца след началото на войната Козак остава на поста си заместник-началник на щаба на Кремъл. Но той вече не се занимава с досието на Украйна, твърдят източници на агенцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3778 |13.09.2022 Шолц поиска от Путин да изтегли войските си от Украйна и да седне на масата на преговорите . 0| 3285 |13.09.2022 Цветлин Йовчев: Лакейското поведение няма да помогне, ако интересите на Путин са да ни врътне кранчето . 0| 3026 |13.09.2022 Путин, Лукашенко и хунтата в Мианмар - без покани за погребението на Елизабет II . 0| 5042 |13.09.2022 Световни медии: След отстъплението при Харков, украинско настъпление към Крим, може да нокаутира Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads