Реклама / Ads
2| 4989 |07.05.2015 НОВИНИ

Ромите до 5 клас ще учат целодневно, реши правителството

.
Ромите продължават да живеят изолирани в катуни
Ромите до 5 клас ще учат целодневно, за да могат да се интегрират. Това е част от проектите, заложени в доклада за изпълнението през 2014 г. на Националната стратегия за интегриране на ромите. Той беше приет на днешното заседаное на правителството. Вижте какво точно съдържа докладът и какви решения взеха министрите.
 

Докладът дава информация за извършеното от ресорните институции по приоритетите на стратегията – образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и медии, върховенство на закона и недискриминация. Той отчита също напредъка по международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”, както и на изпълнението на общинските плановете за действие за 2014 г. В него са отразени предприетите действия и мерки по препоръките и оценката на изпълнението на стратегията, които Европейската комисия даде на България през 2014 г.

 

Основните резултати в областта на образованието с положителен ефект върху ромската група са въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците до V клас; прилагането на програми, фокусирани върху превенцията и ограничаването на преждевременното напускане на училище; изпълнението на политики за преодоляване обособяването по етническа принадлежност на децата и учениците и повишаване обхвата за допълнително обучение по български език.

 

В областта на здравеопазването се отчита повишаване на информираността и познанията на групите в неравностойно положение, формирането на активна позиция и устойчива мотивация за здравословен начин на живот, ранното откриване на широк спектър заболявания, подобрен имунизационен обхват и снижаване на заболяемостта от заразни болести, разширяване на мрежата на здравните медиатори.

 

По отношение на заетостта усилията на институциите са насочени към дейности за повишаване конкурентността на ромите на пазара на труда, осигуряване на заетост и насърчаване предприемаческата им култура, като се развива медиаторството и в тази област.

 

В сферата на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища. Практиката показва, че тези мерки трябва да бъдат комбинирани с осигуряване на техническа, социална и образователна инфраструктура, подобряване на градската среда и обществения транспорт и в допълнение – с дейности, осигуряващи достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и социални услуги за групите в неравностойно положение.

 

В областта на върховенството на закона и антидискриминацията са проведени инициативи за преодоляване на стереотипи, както и за популяризиране на културната идентичност на етнически общности. Продължават обучения на полицейски, държавни и общински служители, учители, работещи в сферата на общественото здраве за работа в мултикултурна среда за недопускане на прояви на дискриминация, расизъм и ксенофобия.

 

Отчетеният период съвпада с приключването на първия програмен период на европейското финансиране. Въз основа на направените изводи се предвижда със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове да се подкрепят интегрирани интервенции по оперативните програми в периода 2014-2020 г., като особено важно е прилагането на политиката на местно ниво. Интегрираният подход се изразява в съчетаване на мерки за подобряване на жилищните условия, образователна, здравна и социална инфраструктура с такива за заетост, образование, социални и здравни услуги. Операциите допринасят и за изграждане на капацитет на местните общности – бенефициенти по проектите, да планират и изпълняват инициативи за преодоляване предизвикателствата пред интеграцията на маргинализирани групи и общности.

 

Според изводите в доклада, съвместните усилия, сътрудничеството и ангажираността на всички заинтересовани страни – институциите, местните власти, гражданските организации и ромската общност, са правилният път за преодоляване на проблемите и предизвикателствата, които съпътстват политиката за интеграция на ромите.

 

Шест сдружения получиха нов мандат на представителност в Националния съвет

за интеграция на хората с увреждания.

 

Правителството препотвърди за срок от три години представителността на сдруженията „Асоциация на родителите на деца с увреден слух “, „Съюз на слепите в България”, „Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение“, „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“, „Българска Асоциация Диабет“ и „Съюз на инвалидите в България“ в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

 

Основните цели на Сдружение „Асоциация на родителите на деца с увреден слух“ са да отстоява правата и да защитава интересите на децата и младежите с увреден слух пред държавните и общински органи, както и пред цялото общество. Сдружението съдейства за по-добра социална интеграция и личностна реализация на децата и младежите с увреден слух.

 

Сдружение „Съюз на слепите в България” работи в посока на промяна на обществените нагласи към незрящите хора. То провежда информационни кампании, представящи възможностите на хората с нарушено зрение за техните постижения в различни области в обществено политическия живот на страната. Съюзът предоставя административно-правни услуги и консултации на повече от две хиляди членове на сдружението. Провежда социалната рехабилитация на хората с нарушено зрение, даваща им възможност за усвояване на умения за самостоятелен живот.

 

Сдружение „Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение“ работи за обединяване на родителите на деца с нарушено зрение, изразява и защитава интересите на децата и чрез рехабилитация и социална интеграция съдейства за повишаване на социално-икономическото и културното им развитие. Сдружението закупува помощно-технически средства, приспособления и съоръжения за деца с нарушено зрение.

 

Основните цели на сдружение „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ са подпомагане на тази категория лица при интегрирането им в обществото и реализация на личностните им качества, както и при решаване на социално-икономическите им проблеми.

 

Сдружение „Българска Асоциация Диабет” подпомага създаването на организация за осъществяване на граждански контрол върху дейността на институциите за подобряване условията на живот, труд, лечение, профилактика и самоконтрол на хората, болни от диабет. Организира снабдяването с диетични храни и организиране на диетично хранене.

 

Сдружение „Съюз на инвалидите в България” е най-голямата неправителствена организация на хора с увреждания у нас. Съюзът защитава интересите на гражданите в медико-социален риск, подпомага тяхната самостоятелна организация и социална интеграция. Извършва социални услуги, самостоятелно или в сътрудничество с други неправителствени организации на и за хора с увреждания. Съюзът на инвалидите в България участва активно в работата на редица международни организации на и за хора с увреждания.

 

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към МС в областта на интеграцията на хората с увреждания. Членуващите в него неправителствени организации на и за хора с увреждания, допринасят за формиране на държавната политика в областта и имат съществена роля за усъвършенстване на нормативната уредба.

 

Общините Несебър, Смолян, Пловдив, Павел Баня и Добричка получиха имоти от държавата за реализиране на местни проекти.

 

Правителството прехвърли на община Несебър правото на собственост върху две едноетажни сгради на ул. „Отец Паисий” №20 в Обзор. В момента в едната от тях е библиотеката на Народно читалище „Изгрев 1927”. Придобиването сградите от общината ще позволи надграждането им за построяване на младежки център за спорт и социални дейности.

 

Имотът, който получава община Смолян, е с отпаднала необходимост за МВР. Предоставяният теренът е с площ от над 33 дка, с построени в него 14 сгради. Той се намира на ул. „Хан Аспарух”. Решението създава възможност за използване на имота съобразно нуждите на местните жители.

 

Община Пловдив получава собствеността върху терен на бул. „Пещерско шосе” в града, предназначен за второстепенна улица. Съгласно действащия регулационен план на ж.к. „Кишинев“, за финализиране на процедурата по прилагане на регулацията е необходимо участъкът да бъде собственост на община Пловдив.

 

Община Павел баня получи имот в местността „Бонин дол” с площ 16 430 кв. м. С придобиването му тя ще може да изпълни проект за рекултивация на депо за твърди отпадъци.

 

На община Добричка безвъзмездно се прехвърлят терени с обща площ 7,5 дка, заедно с три сгради. Те се намират в село Дончево и са необходими на общината, за да се измени подробния устройствен план на селото и да се проектира нова улица в него. По този начин ще се разреши проблемът с достъпа до лозовия масив и асфалтирания път за село Богдан. До приемането на плана за земеразделяне на село Дончево, достъпът до лозовия масив се е осъществявал по път, представляващ продължение на пешеходна улица, която към момента е затворена от нива – частна собственост.

 

Кабинетът даде съгласието си в полза на сдружение „Алтруист” да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на имот – частна държавна собственост. Той се намира на ул. „Д-р Басанович” №118 във Варна. Едноетажната сграда ще бъде ползвана от сдружението за обособяване на център за социална рехабилитация и интеграция на лица, извършили насилие.

 

С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на имот в местността „Уния Маре” край с. Гомотарци, община Видин. Теренът с площ 1,1 дка е с отпаднала необходимост за МВР. Решението ще позволи предприемането на разпоредителни действия.

 

Правителството промени статута на имоти, управлявани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, от публична в частна държавна собственост. Това са две помещения с обща застроена площ 2414 кв. м, намиращи се на първия етаж от шестетажна сграда в района на пристанището в Бургас. Помещенията не се ползват от държавното предприятие и решението дава възможност за осъществяване на разпоредителни сделки, в резултат на които да се реализират необходимите за подобряване на финансовото му състояние приходи.

 

България ще поиска от ЕК намаляване на националното съфинансиране на проекти

по ОП „Транспорт”.

 

Министерският съвет даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. в МТИТС да поиска увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по оперативната програма средства от ЕС.

 

Предложението за увеличение на приноса на Кохезионния фонд на 85% е заложено като мярка в Плана за действие за 2015 г. по ОП „Транспорт” за приключване на програмен период 2007-2013 г. Документът е създаден по препоръка на ЕК и е съгласуван с нея.

 

Предложението е свързано с промяна в съотношението национално-европейско финансиране и не води до промяна в размера на средствата, предвидени първоначално в Кохезионния фонд.

 

Удължава се срокът на Споразумението за безвъзмездна помощ по Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България”.

 

Правителството одобри изменение в Споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за предоставяне на безвъзмездна помощ, което позволява удължаване със седем месеца на срока на действие на документа.

 

Целта на промяната е в рамките на спестените до момента 572 хиляди евро да се удължи изпълнението на Програмата „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България” за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво.

 

Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България” се финансира от Глобалния фонд и се изпълнява в цялата страна, като допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2012-2015 г. В резултат на изпълнението им се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната през последните години от 38 на 100 000 през 2008 г. до 23,8 на 100 000 души население през 2013 г.

 

Удължаването на срока на програмата ще подпомогне ключови интервенции като превенция на заболяването сред най-уязвимите групи; наблюдение на пациентите с туберкулоза; стриктно спазване на терапията особено в продължителната фаза на лечение; недопускане на прекъсване на лечението, включително предоставяне на ваучери за храна на пациенти с туберкулоза; спазване на мерките за инфекциозен контрол; осигуряване на лекарствените продукти за лечение на пациенти с мултирезистентна и екстензивно резистентна туберкулоза. Очаква се това да допринесе за повишаване на относителния дял на пациентите с туберкулоза с успешен изход от лечението до над 85%, както и до намаляване на относителния дял на пациентите, прекъснали лечение под 3 на сто.

 

Разширява се броят на граничните пунктове, на които България и Сърбия ще могат да приемат незаконно пребиваващи лица.

 

Министерският съвет одобри междуправителствено споразумение на България и Сърбия за промяна в протокола за прилагане на споразумението на ЕС и Сърбия за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

 

С протокола, подписан през 2011 г., се определят конкретните изисквания, условия и процедури за прилагане на реадмисионното споразумение в двустранните отношения между България и Сърбия. В него са посочени два гранични контролнопропускателни пункта в България за изпълнение на реадмисията – Аерогара София и ГКПП „Калотина”. С одобрената днес промяна се включват допълнителни сухопътни ГКПП за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица – „Брегово”, „Връшка чука”, „Стрезимировци” и „Олтоманци”. Това решение ще доведе до оптимизиране на реадмисионната процедура и намаляване на разходите по трансферите.

 

България и Монголия ще си сътрудничат в областта на земеделието

и обучението по аграрни науки.

 

Правителството одобри проект на Споразумение за изпълнение на Програма за техническа помощ в сектор земеделие между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на храните и земеделието на Монголия. Споразумението предвижда българската страна да финансира и осъществи „Проект за техническа помощ” в земеделския сектор на Монголия като построи оранжерия в Улан Батор и предостави консултантски услуги и техническа помощ след изграждането й.

 

Одобрен беше и проектът на споразумение между министерствата на образованието на България и Монголия за реализация на стипендиална програма в областта на аграрните науки за обучение на монголски студенти в български държавни висши училища. Съгласно Програмата българската страна ежегодно ще приема трима монголски студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“, четирима за придобиване на ОКС „магистър“ и един – за ОКС „доктор“ в областта на аграрните науки.

 

Необходимите средства за финансиране на проекта и програмата ще се осигуряват чрез бюджетите на МЗХ и МОН и ще са в рамките на средствата за официална помощ за развитие, която България предоставя като държава-член на Европейския съюз.

 

Инвестиционен проект за 120 млн. лв. ще бъде реализиран в София.

 

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството и инвеститора „Гаранти-Коза България“ ЕАД относно изпълнение на инвестиционен проект „Гранд Каньон – София“.

 

Проектът предвижда изграждането на голям туристически и развлекателен комплекс в столичния район „Младост” върху терени, собственост на инвеститора. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 120 млн. лева за изграждането на хотел, шопинг мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. С въвеждането в експлоатация на обектите по проекта ще бъдат създадени около 240 нови работни места.

 

Очаква се изграждането на комплекса да приключи през месец януари 2018 г.

Одобрена е българската позиция за Съвет на ЕС по земеделие и рибарство.

 

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 11 май 2015 г. в Брюксел. На него ще се проведе дебат по предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологичните продукти с цел постигане на общ подход по него. По време на срещата ще се обсъжда и опростяването на Общата селскостопанска политика. Делегацията на Словения ще представи предложението си до ООН за обявяване на 20 май 2015 г. за Международен ден на пчелите.

 

Правителството се запозна с доклад за резултатите от участието на България в Неформалното заседание на Съвета на министрите на ЕС по околна среда, проведено на 14 и 15 април в Рига. Основна тема на него беше биологичното разнообразие и връзките му с други политики.

 

Обсъжданията бяха фокусирани върху осъществения напредък по целите на Стратегията на ЕС, целяща спиране на загубата на биологично разнообразие до 2020 г. и насърчаване на ефективното ползване, подобряването и опазването на състоянието на природните богатства. Дебатът на министрите до голяма степен бе базиран на резултатите в новия доклад за състоянието на околната среда, който предоставя цялостна оценка на състоянието, разнообразие в други ключови политики. Министрите обмениха информация за добри практики на национално ниво за ограничаване на загубата на биоразнообразие. Обсъдени бяха предизвикателствата и възможностите за включването на темата за биологичното разнообразие в други ключови политики като земеделието, горското стопанство и регионалното планиране.

 

Темата за опазване на биологичното разнообразие и използването на енергия от възобновяеми източници бе обсъдена на съвместна сесия с министрите на енергетиката. С цел намаляване на енергийната зависимост и смекчаване на изменението на климата, вниманието на държавите-членки на ЕС бе фокусирано върху увеличаване на използването на местни възобновяеми източници, което от своя страна даде отражение върху биологичното разнообразие. Министрите обмениха национален опит по отношение на планирането и изпълнението на политиките за възобновяема енергия и биологичното разнообразие и за ползите от принципа за технологична неутралност.

 

Правителството утвърди Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства.

 

Правителството одобри изготвения от Министерството на енергетиката Национален баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в Република България към 01.01.2015 г. В документа е направен сравнителен анализ за състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на миналата и на тази година, отбелязани са измененията, допуснатите експлоатационни загуби, увеличението и/или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление и преоценка.

 

В страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на осем вида енергийни суровини, 10 вида руди, 79 вида индустриални минерали и 68 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

 

Анализът показва, че настъпилите през 2014 г. абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства като цяло са в границите на заложените стойности в съгласуваните и утвърдени работни проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

 

Националният баланс е съставен в 16 тома и се съхранява в Националния геоложки фонд към дирекция „Природни ресурси и концесии“ на Министерството на енергетиката. Той може да се ползва по установения законов ред от компетентните ведомства, както и от всички заинтересовани физически и юридически лица.

 

Съвет за интелигентен растеж ще координира изпълнението на стратегията за интелигентна специализация на България

 

Правителството създава Съвет за интелигентен растеж като консултативен орган към Министерския съвет, който ще координира и мониторира изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 (ИСИС). Съветът ще определя насоките на развитие на тематичните области на икономиката, визията и стратегическите цели.

 

Министерството на икономиката е отговорна институция за разработването ИСИС, каквато стратегия трябва да разработи всяка държава-членска на ЕС за целите на програмния период 2014-2020 г. Наличието на подобен документ е предварително условие за отпускането на европейски средства по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност” и „Наука и образование за интелигентен растеж“, които се явяват финансови инструменти на Стратегията.

 

Съветът за интелигентен растеж ще се председателства от министър-председателя. Предвижда се членове на съвета да бъдат министрите или техни заместници от министерствата, отговорни за формиране на политиката в областта на образованието и науката, индустриалните иновации, информационните и комуникационни технологии, иновациите в земеделието. В състава на съвета ще участват също така четирима представители на бизнеса от приоритетните технологични сектори на икономиката и четирима представители на научните и академични среди.

 

Създава се национална рамка за участие в процедурите за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности

 

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ) с предложение до Народното събрание да го разгледа и приеме.

 

Законопроектът е изготвен на базата на постъпили в Министерството на образованието и науката предложения от висши училища, научни организации и представители на академичната общност за актуализиране и усъвършенстване на определени разпоредби на ЗРАСРБ.

 

Предлаганите промени не засягат основния принцип за академична автономия на висшите училища и научните организации, залегнал в настоящия Закон за развитие на академичния състав и Закона за висшето образование. Измененията целят да подобрят условията за обективно, безпристрастно и законосъобразно прилагане на единни национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации чрез гарантиран административен контрол от страна на министъра на образованието и науката върху прилагането им. Очертан е обхватът на минималните национални изисквания, установено е какво представляват те и е определено тяхното съдържание. Конкретните минимални числови стойности ще бъдат определени в Правилника за прилагане на закона. Въвеждат се правила за лицата, които ще участват в научните журита.

 

Дава се възможност на висшите училища и научните организации да определят в правилниците си допълнителни изисквания към кандидатите за заемане на академичните длъжности.

 

В средносрочен план тези промени ще доведат до повишаване компетенциите на академичния състав чрез създаване на условия за обективна конкуренция на базата на националните изисквания, повишаване на качеството и количеството на научната продукция в България, осигуряване на ефективен контрол върху провежданите процедури.

 

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на ЗРАСРБ ще прецизира нормативните текстове, като отстрани някои неясноти и противоречия, позволяващи разнопосочно тълкуване при прилагане на разпоредбите му. Нов момент е създаването на регистър (като електронна база данни) за лицата, придобили научна степен във висше училище или научна организация в България, за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в държавата. В регистъра ще бъдат отразявани индивидуалните им наукометрични показатели, както и показателите им за академични постижения в преподавателската дейност. Основа на този регистър ще бъде съществуващата към момента база данни за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в България.

 

Осигурява се и възможност, когато дипломата за научна степен или свидетелството за научно звание са изгубени, унищожени, повредени или са станали негодни за употреба, Националният център за информация и документация към министъра на образованието и науката да издава удостоверение, потвърждаващо съответния документ.

 

С предлаганите промени в ЗРАСРБ се очаква да се създаде национална общовалидна рамка за кандидатстване в конкурсите за научни степени и академични длъжности, съобразена със спецификата на различните научни области и професионални направления.

 

Отпада изискването медицинска апаратура, закупувана от МЗ, да се заплаща от обществен фонд в поне една от държавите-членки на ЕС

 

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да не се допусне невъзможност за осигуряване на медицинска апаратура за нуждите на лечебните заведения и неусвояване на средства по оперативни програми на Европейския съюз и други финансови донори.

 

Измененията предвиждат по отношение на медицинската апаратура, закупувана от Министерството на здравеопазването, да отпадне изискването тя да се заплаща от обществен фонд в поне една от държавите-членки на ЕС. В хода на прилагането на Наредбата е установено, че това изискване на практика е неприложимо, тъй като по принцип в държавите-членки от обществен фонд се заплаща извършването на съответната дейност, а не самата медицинска апаратура. От друга страна, в много от страните в ЕС няма регистър на медицинските изделия, от който да е видно кои от тях се заплащат от обществен фонд.

 

Това затруднява практическото изпълнение на нормативното изискване и поставя пред невъзможност осигуряването на медицинска апаратура за лечебните заведения от Министерството на здравеопазването. От важно значение е обстоятелството, че към настоящия момент се изпълнява Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие”, която предвижда закупуване на медицинска апаратура от ведомството за нуждите на лечебните заведения. Със средства по оперативни програми на Европейския съюз и от други финансови донори също има възможност за осигуряване на медицинска апаратура, което би било силно затруднено от настоящото изискване на наредбата.

 

Отпуснати са 37 млн. лв. за участъка Белокопитово-Каспичан и реконструкция

на водопреносната мрежа „Карамфил-Звездел” и 500 000 лв. за археологически дейности в Плиска

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус” в участъка „Белокопитово-Каспичан”, и допълнителни трансфери в размер на 8 108 000 лв. по бюджета на община Момчилград за реконструкция на водопреносната мрежа на водоснабдителна система „Карамфил-Звездел”, която обхваща седем села на територията на общината.

 

Други 500 000 лв. бяха отпуснати за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.

 

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, във връзка с изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ Дупница – Благоевград. Имотите са в землищата на с. Блатино, гр. Дупница, с. Джерман, гр. Бобошево, с. Бараково и гр. Кочериново, област Кюстендил, и на селата Бело поле и Зелен дол, област Благоевград. Поради промяна в собствениците на имоти, беше изменено и решение на правителството от юни 2013 г. за отчуждаване на частни имоти за изграждането на същия участък.

 

Ангажиментите по отчуждителните процедури са на Агенция „Пътна инфраструктура“. Решенията на МС може да бъдат обжалвани по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването им на заинтересованите лица.

 

Правителството одобри окончателния вариант на ОП „Региони в растсж”

 

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството получи мандат да изпрати окончателния вариант в Европейската комисия, като се очаква той да бъде одобрен в началото на м. юни 2015 г.

 

Програмата предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси, съдържащи съответни инвестиционни приоритети и индикативни дейности към тях, както следва:

 

Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” с бюджет 840 млн. евро;

 

Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони” с бюджет 106 млн. евро;

 

Приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура” с бюджет 115 млн. евро;

 

Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура” с бюджет 84 млн. евро;

 

Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура” с бюджет 51 млн. евро;

 

Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм” с бюджет 101 млн. евро;

 

Приоритетна ос 7 „Регионална пътна инфраструктура” с бюджет 194 млн. евро;

 

Приоритетна ос 8 „Техническа помощ” с бюджет 52 млн. евро.

 

Финансовата подкрепа по ОПРР 2014-2020 г. е териториално балансирана. Мерките за устойчиво и интегрирано градско развитие включват подкрепа за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции за обновяване па градска среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и развитие на интегриран градски транспорт в 39 големи и средни града в България.

 

Подкрепата за 28 малки града от националната полицентрична система ще се осъществява чрез мерки за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради. Изпълнението на секторните политики и инвестициите в съответния сектор ще бъдат подкрепени със средства от хоризонталните приоритетни оси.

 

Оперативната програма ще осигури близо 1,54 млрд. евро (европейско и национално финансиране) за подобряване на социално-икономическото и териториално развитие, генериране на растеж и заетост в българските региони.

 

Директорът на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев е предложен за награждаване

с орден „Стара планина”

 

Правителството предлага на Президента на Република България с орден „Стара планина” – първа степен, да бъде удостоен изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. За награждаване с медал „За заслуга” е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро – инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на Софийското метро.

 

Проф. Стоян Братоев е завършил специалност „Мостове и тунели” в Петербургския университет по транспорт, със специализация „Тунели и метрополитен”. През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. – професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД.

 

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление „Инвестиционна дейност” в „Метрополитен” ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП „Транспорт”. Инж. Валентин Тодоров е заместник-началник на управление „Експлоатация” и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част „Електромеханична”. Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.

 

Изграждането и разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство.

 

Одобрен е доклад за изпълнението през 2014 г. на Националната стратегия за интегриране на ромите

 

Кабинетът одобри административен мониторингов доклад за 2014 г. за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). Документът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

 

Докладът дава информация за извършеното от ресорните институции по приоритетите на стратегията – образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и медии, върховенство на закона и недискриминация. Той отчита също напредъка по международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”, както и на изпълнението на общинските плановете за действие за 2014 г. В него са отразени предприетите действия и мерки по препоръките и оценката на изпълнението на стратегията, които Европейската комисия даде на България през 2014 г.

 

Основните резултати в областта на образованието с положителен ефект върху ромската група са въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците до V клас; прилагането на програми, фокусирани върху превенцията и ограничаването на преждевременното напускане на училище; изпълнението на политики за преодоляване обособяването по етническа принадлежност на децата и учениците и повишаване обхвата за допълнително обучение по български език.

 

В областта на здравеопазването се отчита повишаване на информираността и познанията на групите в неравностойно положение, формирането на активна позиция и устойчива мотивация за здравословен начин на живот, ранното откриване на широк спектър заболявания, подобрен имунизационен обхват и снижаване на заболяемостта от заразни болести, разширяване на мрежата на здравните медиатори.

 

По отношение на заетостта усилията на институциите са насочени към дейности за повишаване конкурентността на ромите на пазара на труда, осигуряване на заетост и насърчаване предприемаческата им култура, като се развива медиаторството и в тази област.

 

В сферата на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища. Практиката показва, че тези мерки трябва да бъдат комбинирани с осигуряване на техническа, социална и образователна инфраструктура, подобряване на градската среда и обществения транспорт и в допълнение – с дейности, осигуряващи достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и социални услуги за групите в неравностойно положение.

 

В областта на върховенството на закона и антидискриминацията са проведени инициативи за преодоляване на стереотипи, както и за популяризиране на културната идентичност на етнически общности. Продължават обучения на полицейски, държавни и общински служители, учители, работещи в сферата на общественото здраве за работа в мултикултурна среда за недопускане на прояви на дискриминация, расизъм и ксенофобия.

 

Отчетеният период съвпада с приключването на първия програмен период на европейското финансиране. Въз основа на направените изводи се предвижда със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове да се подкрепят интегрирани интервенции по оперативните програми в периода 2014-2020 г., като особено важно е прилагането на политиката на местно ниво. Интегрираният подход се изразява в съчетаване на мерки за подобряване на жилищните условия, образователна, здравна и социална инфраструктура с такива за заетост, образование, социални и здравни услуги. Операциите допринасят и за изграждане на капацитет на местните общности – бенефициенти по проектите, да планират и изпълняват инициативи за преодоляване предизвикателствата пред интеграцията на маргинализирани групи и общности.

 

Според изводите в доклада, съвместните усилия, сътрудничеството и ангажираността на всички заинтересовани страни – институциите, местните власти, гражданските организации и ромската общност, са правилният път за преодоляване на проблемите и предизвикателствата, които съпътстват политиката за интеграция на ромите.

 

Шест сдружения получиха нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

 

Правителството препотвърди за срок от три години представителността на сдруженията „Асоциация на родителите на деца с увреден слух “, „Съюз на слепите в България”, „Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение“, „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“, „Българска Асоциация Диабет“ и „Съюз на инвалидите в България“ в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

 

Основните цели на Сдружение „Асоциация на родителите на деца с увреден слух“ са да отстоява правата и да защитава интересите на децата и младежите с увреден слух пред държавните и общински органи, както и пред цялото общество. Сдружението съдейства за по-добра социална интеграция и личностна реализация на децата и младежите с увреден слух.

 

Сдружение „Съюз на слепите в България” работи в посока на промяна на обществените нагласи към незрящите хора. То провежда информационни кампании, представящи възможностите на хората с нарушено зрение за техните постижения в различни области в обществено политическия живот на страната. Съюзът предоставя административно-правни услуги и консултации на повече от две хиляди членове на сдружението. Провежда социалната рехабилитация на хората с нарушено зрение, даваща им възможност за усвояване на умения за самостоятелен живот.

 

Сдружение „Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение“ работи за обединяване на родителите на деца с нарушено зрение, изразява и защитава интересите на децата и чрез рехабилитация и социална интеграция съдейства за повишаване на социално-икономическото и културното им развитие. Сдружението закупува помощно-технически средства, приспособления и съоръжения за деца с нарушено зрение.

 

Основните цели на сдружение „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ са подпомагане на тази категория лица при интегрирането им в обществото и реализация на личностните им качества, както и при решаване на социално-икономическите им проблеми.

 

Сдружение „Българска Асоциация Диабет” подпомага създаването на организация за осъществяване на граждански контрол върху дейността на институциите за подобряване условията на живот, труд, лечение, профилактика и самоконтрол на хората, болни от диабет. Организира снабдяването с диетични храни и организиране на диетично хранене.

 

Сдружение „Съюз на инвалидите в България” е най-голямата неправителствена организация на хора с увреждания у нас. Съюзът защитава интересите на гражданите в медико-социален риск, подпомага тяхната самостоятелна организация и социална интеграция. Извършва социални услуги, самостоятелно или в сътрудничество с други неправителствени организации на и за хора с увреждания. Съюзът на инвалидите в България участва активно в работата на редица международни организации на и за хора с увреждания.

 

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към МС в областта на интеграцията на хората с увреждания. Членуващите в него неправителствени организации на и за хора с увреждания, допринасят за формиране на държавната политика в областта и имат съществена роля за усъвършенстване на нормативната уредба.

 

Общините Несебър, Смолян, Пловдив, Павел Баня и Добричка получиха имоти от държавата за реализиране на местни проекти

 

Правителството прехвърли на община Несебър правото на собственост върху две едноетажни сгради на ул. „Отец Паисий” №20 в Обзор. В момента в едната от тях е библиотеката на Народно читалище „Изгрев 1927”. Придобиването сградите от общината ще позволи надграждането им за построяване на младежки център за спорт и социални дейности.

 

Имотът, който получава община Смолян, е с отпаднала необходимост за МВР. Предоставяният теренът е с площ от над 33 дка, с построени в него 14 сгради. Той се намира на ул. „Хан Аспарух”. Решението създава възможност за използване на имота съобразно нуждите на местните жители.

 

Община Пловдив получава собствеността върху терен на бул. „Пещерско шосе” в града, предназначен за второстепенна улица. Съгласно действащия регулационен план на ж.к. „Кишинев“, за финализиране на процедурата по прилагане на регулацията е необходимо участъкът да бъде собственост на община Пловдив.

 

Община Павел баня получи имот в местността „Бонин дол” с площ 16 430 кв. м. С придобиването му тя ще може да изпълни проект за рекултивация на депо за твърди отпадъци.

 

На община Добричка безвъзмездно се прехвърлят терени с обща площ 7,5 дка, заедно с три сгради. Те се намират в село Дончево и са необходими на общината, за да се измени подробния устройствен план на селото и да се проектира нова улица в него. По този начин ще се разреши проблемът с достъпа до лозовия масив и асфалтирания път за село Богдан. До приемането на плана за земеразделяне на село Дончево, достъпът до лозовия масив се е осъществявал по път, представляващ продължение на пешеходна улица, която към момента е затворена от нива – частна собственост.

 

Кабинетът даде съгласието си в полза на сдружение „Алтруист” да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на имот – частна държавна собственост. Той се намира на ул. „Д-р Басанович” №118 във Варна. Едноетажната сграда ще бъде ползвана от сдружението за обособяване на център за социална рехабилитация и интеграция на лица, извършили насилие.

 

С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на имот в местността „Уния Маре” край с. Гомотарци, община Видин. Теренът с площ 1,1 дка е с отпаднала необходимост за МВР. Решението ще позволи предприемането на разпоредителни действия.

 

Правителството промени статута на имоти, управлявани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, от публична в частна държавна собственост. Това са две помещения с обща застроена площ 2414 кв. м, намиращи се на първия етаж от шестетажна сграда в района на пристанището в Бургас. Помещенията не се ползват от държавното предприятие и решението дава възможност за осъществяване на разпоредителни сделки, в резултат на които да се реализират необходимите за подобряване на финансовото му състояние приходи.

 

България ще поиска от ЕК намаляване на националното съфинансиране на проекти

 по ОП „Транспорт”

 

Министерският съвет даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. в МТИТС да поиска увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по оперативната програма средства от ЕС.

 

Предложението за увеличение на приноса на Кохезионния фонд на 85% е заложено като мярка в Плана за действие за 2015 г. по ОП „Транспорт” за приключване на програмен период 2007-2013 г. Документът е създаден по препоръка на ЕК и е съгласуван с нея.

 

Предложението е свързано с промяна в съотношението национално-европейско финансиране и не води до промяна в размера на средствата, предвидени първоначално в Кохезионния фонд.

 

Удължава се срокът на Споразумението за безвъзмездна помощ по Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България”

 

Правителството одобри изменение в Споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за предоставяне на безвъзмездна помощ, което позволява удължаване със седем месеца на срока на действие на документа.

 

Целта на промяната е в рамките на спестените до момента 572 хиляди евро да се удължи изпълнението на Програмата „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България” за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво.

 

Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България” се финансира от Глобалния фонд и се изпълнява в цялата страна, като допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2012-2015 г. В резултат на изпълнението им се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната през последните години от 38 на 100 000 през 2008 г. до 23,8 на 100 000 души население през 2013 г.

 

Удължаването на срока на програмата ще подпомогне ключови интервенции като превенция на заболяването сред най-уязвимите групи; наблюдение на пациентите с туберкулоза; стриктно спазване на терапията особено в продължителната фаза на лечение; недопускане на прекъсване на лечението, включително предоставяне на ваучери за храна на пациенти с туберкулоза; спазване на мерките за инфекциозен контрол; осигуряване на лекарствените продукти за лечение на пациенти с мултирезистентна и екстензивно резистентна туберкулоза. Очаква се това да допринесе за повишаване на относителния дял на пациентите с туберкулоза с успешен изход от лечението до над 85%, както и до намаляване на относителния дял на пациентите, прекъснали лечение под 3 на сто.

 

Разширява се броят на граничните пунктове, на които България и Сърбия ще могат да приемат незаконно пребиваващи лица.

 

Министерският съвет одобри междуправителствено споразумение на България и Сърбия за промяна в протокола за прилагане на споразумението на ЕС и Сърбия за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

 

С протокола, подписан през 2011 г., се определят конкретните изисквания, условия и процедури за прилагане на реадмисионното споразумение в двустранните отношения между България и Сърбия. В него са посочени два гранични контролнопропускателни пункта в България за изпълнение на реадмисията – Аерогара София и ГКПП „Калотина”. С одобрената днес промяна се включват допълнителни сухопътни ГКПП за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица – „Брегово”, „Връшка чука”, „Стрезимировци” и „Олтоманци”. Това решение ще доведе до оптимизиране на реадмисионната процедура и намаляване на разходите по трансферите.

 

България и Монголия ще си сътрудничат в областта на земеделието и обучението по аграрни науки.

 

Правителството одобри проект на Споразумение за изпълнение на Програма за техническа помощ в сектор земеделие между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на храните и земеделието на Монголия. Споразумението предвижда българската страна да финансира и осъществи „Проект за техническа помощ” в земеделския сектор на Монголия като построи оранжерия в Улан Батор и предостави консултантски услуги и техническа помощ след изграждането й.

 

Одобрен беше и проектът на споразумение между министерствата на образованието на България и Монголия за реализация на стипендиална програма в областта на аграрните науки за обучение на монголски студенти в български държавни висши училища. Съгласно Програмата българската страна ежегодно ще приема трима монголски студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“, четирима за придобиване на ОКС „магистър“ и един – за ОКС „доктор“ в областта на аграрните науки.

 

Необходимите средства за финансиране на проекта и програмата ще се осигуряват чрез бюджетите на МЗХ и МОН и ще са в рамките на средствата за официална помощ за развитие, която България предоставя като държава-член на Европейския съюз.

 

Инвестиционен проект за 120 млн. лв. ще бъде реализиран в София

 

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството и инвеститора „Гаранти-Коза България“ ЕАД относно изпълнение на инвестиционен проект „Гранд Каньон – София“.

 

Проектът предвижда изграждането на голям туристически и развлекателен комплекс в столичния район „Младост” върху терени, собственост на инвеститора. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 120 млн. лева за изграждането на хотел, шопинг мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. С въвеждането в експлоатация на обектите по проекта ще бъдат създадени около 240 нови работни места.

 

Очаква се изграждането на комплекса да приключи през месец януари 2018 г. Одобрена е българската позиция за Съвет на ЕС по земеделие и рибарство.

 

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 11 май 2015 г. в Брюксел. На него ще се проведе дебат по предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологичните продукти с цел постигане на общ подход по него. По време на срещата ще се обсъжда и опростяването на Общата селскостопанска политика. Делегацията на Словения ще представи предложението си до ООН за обявяване на 20 май 2015 г. за Международен ден на пчелите.

 

Правителството се запозна с доклад за резултатите от участието на България в Неформалното заседание на Съвета на министрите на ЕС по околна среда, проведено на 14 и 15 април в Рига. Основна тема на него беше биологичното разнообразие и връзките му с други политики.

 

Обсъжданията бяха фокусирани върху осъществения напредък по целите на Стратегията на ЕС, целяща спиране на загубата на биологично разнообразие до 2020 г. и насърчаване на ефективното ползване, подобряването и опазването на състоянието на природните богатства. Дебатът на министрите до голяма степен бе базиран на резултатите в новия доклад за състоянието на околната среда, който предоставя цялостна оценка на състоянието, разнообразие в други ключови политики. Министрите обмениха информация за добри практики на национално ниво за ограничаване на загубата на биоразнообразие. Обсъдени бяха предизвикателствата и възможностите за включването на темата за биологичното разнообразие в други ключови политики като земеделието, горското стопанство и регионалното планиране.

 

Темата за опазване на биологичното разнообразие и използването на енергия от възобновяеми източници бе обсъдена на съвместна сесия с министрите на енергетиката. С цел намаляване на енергийната зависимост и смекчаване на изменението на климата, вниманието на държавите-членки на ЕС бе фокусирано върху увеличаване на използването на местни възобновяеми източници, което от своя страна даде отражение върху биологичното разнообразие. Министрите обмениха национален опит по отношение на планирането и изпълнението на политиките за възобновяема енергия и биологичното разнообразие и за ползите от принципа за технологична неутралност.

 

Правителството утвърди Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства

 

Правителството одобри изготвения от Министерството на енергетиката Национален баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в Република България към 01.01.2015 г. В документа е направен сравнителен анализ за състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на миналата и на тази година, отбелязани са измененията, допуснатите експлоатационни загуби, увеличението и/или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление и преоценка.

 

В страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на осем вида енергийни суровини, 10 вида руди, 79 вида индустриални минерали и 68 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

 

Анализът показва, че настъпилите през 2014 г. абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства като цяло са в границите на заложените стойности в съгласуваните и утвърдени работни проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

 

Националният баланс е съставен в 16 тома и се съхранява в Националния геоложки фонд към дирекция „Природни ресурси и концесии“ на Министерството на енергетиката. Той може да се ползва по установения законов ред от компетентните ведомства, както и от всички заинтересовани физически и юридически лица.

 

Съвет за интелигентен растеж ще координира изпълнението на стратегията за интелигентна специализация на България

 

Правителството създава Съвет за интелигентен растеж като консултативен орган към Министерския съвет, който ще координира и мониторира изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 (ИСИС). Съветът ще определя насоките на развитие на тематичните области на икономиката, визията и стратегическите цели.

 

Министерството на икономиката е отговорна институция за разработването ИСИС, каквато стратегия трябва да разработи всяка държава-членска на ЕС за целите на програмния период 2014-2020 г. Наличието на подобен документ е предварително условие за отпускането на европейски средства по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност” и „Наука и образование за интелигентен растеж“, които се явяват финансови инструменти на Стратегията.

 

Съветът за интелигентен растеж ще се председателства от министър-председателя. Предвижда се членове на съвета да бъдат министрите или техни заместници от министерствата, отговорни за формиране на политиката в областта на образованието и науката, индустриалните иновации, информационните и комуникационни технологии, иновациите в земеделието. В състава на съвета ще участват също така четирима представители на бизнеса от приоритетните технологични сектори на икономиката и четирима представители на научните и академични среди.

 

Създава се национална рамка за участие в процедурите за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности

 

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ) с предложение до Народното събрание да го разгледа и приеме.

 

Законопроектът е изготвен на базата на постъпили в Министерството на образованието и науката предложения от висши училища, научни организации и представители на академичната общност за актуализиране и усъвършенстване на определени разпоредби на ЗРАСРБ.

 

Предлаганите промени не засягат основния принцип за академична автономия на висшите училища и научните организации, залегнал в настоящия Закон за развитие на академичния състав и Закона за висшето образование. Измененията целят да подобрят условията за обективно, безпристрастно и законосъобразно прилагане на единни национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации чрез гарантиран административен контрол от страна на министъра на образованието и науката върху прилагането им. Очертан е обхватът на минималните национални изисквания, установено е какво представляват те и е определено тяхното съдържание. Конкретните минимални числови стойности ще бъдат определени в Правилника за прилагане на закона. Въвеждат се правила за лицата, които ще участват в научните журита.

 

Дава се възможност на висшите училища и научните организации да определят в правилниците си допълнителни изисквания към кандидатите за заемане на академичните длъжности.

 

В средносрочен план тези промени ще доведат до повишаване компетенциите на академичния състав чрез създаване на условия за обективна конкуренция на базата на националните изисквания, повишаване на качеството и количеството на научната продукция в България, осигуряване на ефективен контрол върху провежданите процедури.

 

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на ЗРАСРБ ще прецизира нормативните текстове, като отстрани някои неясноти и противоречия, позволяващи разнопосочно тълкуване при прилагане на разпоредбите му. Нов момент е създаването на регистър (като електронна база данни) за лицата, придобили научна степен във висше училище или научна организация в България, за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в държавата. В регистъра ще бъдат отразявани индивидуалните им наукометрични показатели, както и показателите им за академични постижения в преподавателската дейност. Основа на този регистър ще бъде съществуващата към момента база данни за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в България.

 

Осигурява се и възможност, когато дипломата за научна степен или свидетелството за научно звание са изгубени, унищожени, повредени или са станали негодни за употреба, Националният център за информация и документация към министъра на образованието и науката да издава удостоверение, потвърждаващо съответния документ.

 

С предлаганите промени в ЗРАСРБ се очаква да се създаде национална общовалидна рамка за кандидатстване в конкурсите за научни степени и академични длъжности, съобразена със спецификата на различните научни области и професионални направления.

 

Отпада изискването медицинска апаратура, закупувана от МЗ, да се заплаща от обществен фонд в поне една от държавите-членки на ЕС

 

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да не се допусне невъзможност за осигуряване на медицинска апаратура за нуждите на лечебните заведения и неусвояване на средства по оперативни програми на Европейския съюз и други финансови донори.

 

Измененията предвиждат по отношение на медицинската апаратура, закупувана от Министерството на здравеопазването, да отпадне изискването тя да се заплаща от обществен фонд в поне една от държавите-членки на ЕС. В хода на прилагането на Наредбата е установено, че това изискване на практика е неприложимо, тъй като по принцип в държавите-членки от обществен фонд се заплаща извършването на съответната дейност, а не самата медицинска апаратура. От друга страна, в много от страните в ЕС няма регистър на медицинските изделия, от който да е видно кои от тях се заплащат от обществен фонд.

 

Това затруднява практическото изпълнение на нормативното изискване и поставя пред невъзможност осигуряването на медицинска апаратура за лечебните заведения от Министерството на здравеопазването. От важно значение е обстоятелството, че към настоящия момент се изпълнява Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие”, която предвижда закупуване на медицинска апаратура от ведомството за нуждите на лечебните заведения. Със средства по оперативни програми на Европейския съюз и от други финансови донори също има възможност за осигуряване на медицинска апаратура, което би било силно затруднено от настоящото изискване на наредбата.

 

Отпуснати са 37 млн. лв. за участъка Белокопитово-Каспичан и реконструкция

на водопреносната мрежа „Карамфил-Звездел” и 500 000 лв. за археологически дейности в Плиска

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус” в участъка „Белокопитово-Каспичан”, и допълнителни трансфери в размер на 8 108 000 лв. по бюджета на община Момчилград за реконструкция на водопреносната мрежа на водоснабдителна система „Карамфил-Звездел”, която обхваща седем села на територията на общината.

 

Други 500 000 лв. бяха отпуснати за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.

 

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, във връзка с изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ Дупница – Благоевград. Имотите са в землищата на с. Блатино, гр. Дупница, с. Джерман, гр. Бобошево, с. Бараково и гр. Кочериново, област Кюстендил, и на селата Бело поле и Зелен дол, област Благоевград. Поради промяна в собствениците на имоти, беше изменено и решение на правителството от юни 2013 г. за отчуждаване на частни имоти за изграждането на същия участък.

 

Ангажиментите по отчуждителните процедури са на Агенция „Пътна инфраструктура“. Решенията на МС може да бъдат обжалвани по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването им на заинтересованите лица.

 

Правителството одобри окончателния вариант на ОП „Региони в растеж”

 

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството получи мандат да изпрати окончателния вариант в Европейската комисия, като се очаква той да бъде одобрен в началото на м. юни 2015 г.

 

Програмата предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси, съдържащи съответни инвестиционни приоритети и индикативни дейности към тях, както следва:

 

Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” с бюджет 840 млн. евро;

 

Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони” с бюджет 106 млн. евро;

 

Приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура” с бюджет 115 млн. евро;

 

Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура” с бюджет 84 млн. евро;

 

Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура” с бюджет 51 млн. евро;

 

Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм” с бюджет 101 млн. евро;

 

Приоритетна ос 7 „Регионална пътна инфраструктура” с бюджет 194 млн. евро;

 

Приоритетна ос 8 „Техническа помощ” с бюджет 52 млн. евро.

 

Финансовата подкрепа по ОПРР 2014-2020 г. е териториално балансирана. Мерките за устойчиво и интегрирано градско развитие включват подкрепа за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции за обновяване па градска среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и развитие на интегриран градски транспорт в 39 големи и средни града в България.

 

Подкрепата за 28 малки града от националната полицентрична система ще се осъществява чрез мерки за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради. Изпълнението на секторните политики и инвестициите в съответния сектор ще бъдат подкрепени със средства от хоризонталните приоритетни оси.

 

Оперативната програма ще осигури близо 1,54 млрд. евро (европейско и национално финансиране) за подобряване на социално-икономическото и териториално развитие, генериране на растеж и заетост в българските региони.

 

Директорът на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев е предложен за награждаване

 с орден „Стара планина”. Правителството предлага на Президента на Република България с орден „Стара планина” – първа степен, да бъде удостоен изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. За награждаване с медал „За заслуга” е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро – инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на Софийското метро.

 

Проф. Стоян Братоев е завършил специалност „Мостове и тунели” в Петербургския университет по транспорт, със специализация „Тунели и метрополитен”. През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. – професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД.

 

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление „Инвестиционна дейност” в „Метрополитен” ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП „Транспорт”. Инж. Валентин Тодоров е заместник-началник на управление „Експлоатация” и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част „Електромеханична”. Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.

 

Изграждането и разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4155 |07.05.2015 Четвъртокласниците на изпит по български . 1| 4372 |06.05.2015 Григор Димитров се класира за осминафиналите в Мадрид . 3| 4266 |01.05.2015 Четвъртокласник изминава 7 км пеш до училище . 6| 4669 |28.04.2015 Комисията за незаконно имущество: Бисеров е прал пари по класически начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads