Реклама / Ads
3| 4657 |01.02.2017 НОВИНИ

Росен Петров: Соломоновско решение трябва за машинното гласуване

.
Росен Петров
Невъвеждането на мажоритарна система съгласно резултатите от референдума, не е основание за непризнаване на изборите. Дори и съдът да отреди, че референдумът е задължителен, то следващото Народно събрание ще е задължено да приеме поправките, но то ще бъде легитимно избрано. Това заяви Росен Петров от ПГ на БДЦ-НС.
 
Казусът с машинното гласуване, според него, е доста по-сериозен и крие повече опасности, защото много трудно би могло да се намери някакво „соломоновско решение". Много трудно биха могли да се намерят 12 500 машини, смята той.

Росен Петров коментира и служебния кабинет. Той заяви, че оценката му за служебния кабинет е по-скоро положителна. Самият Огнян Герджиков е бил добър председател на Народното събрание.

Огнян Герджиков е един много добър юрист, умерен човек, който не търси конфликт, който налага спокойствие. В самия служебен кабинет няма превес на политически сили, всички са експерти. Това е и едно от условията да се проведат честни и безпристрастни избори. Освен да се занимава с избори, служебното правителство се занимава и с така наречените текущи проблеми, тоест то не би трябвало да взима решения по стратегически проблеми. Такива пред България има много, а освен това никой не знае колко време ще управлява служебният кабинет, тъй като чувам доста знаещи хора да казват, че е възможно да има още веднъж избори тази година, което за мен ще е много трагичен вариант за България!, каза още Росен Петров по „Радио К2".

Росен Петров оцени и работата на 43-то Народно събрание. Той заяви, че оценката му за работата на 43-то Народно събрание е противоречива. Той продължи, че си спомня репортажите от началото на неговата работа, които са били изпълнени с ентусиазъм, с коментари за това, че това е едва ли не парламентът на свободата, вече ги няма огражденията. Работата му обаче е започнала с противопоставяне между отделните групи, доста време е трябвало, за да се установи някакъв нормален политически диалог. Около година е отнело да се стигне до нормален политически разговор, но именно това е най-голямата заслуга на 43-то Народно събрание, че е бил преодолян езикът на омразата. „Най-важното нещо, което се случи в 43-то Народно събрание, е, че беше преодолян този език на омразата и българският политически живот се завърна към нормалното говорене!", категоричен беше досегашният народен представител от БДЦ-НС. Бившият депутат добави, че има различни начини за защита на националните интереси, едни са леви, други десни, други центристки, но в крайна сметка всички партии трябва да говорят нормално помежду си, защото само така могат да реализират целта, за която са създадени.

Росен Петров изрази мнение, че в момента дебатите в общественото пространство най-често са съсредоточени около това да нагрубиш някого, да кажеш на някого, че не става, а не да посочиш положителните неща. Пример за това е начинът, по който се водят разговорите между трите центъра в десницата в момента. Например формации като „Да, България!" и „Нова Република" са страшно близки помежду си, но в интернет пространството техните привърженици си разменят реплики все едно са някакви отколешни противници. „Аз не мисля, че това е нормално и се надявам политическият тон да е нормален в предизборната кампания!", изрази надеждата си Росен Петров, но добави, че това едва ли ще се случи.

Бившият дерутат от БДЦ сподели и очакванията си за следващия парламент. Петров заяви, че само в рамките на няколко дни са излезли две социологически проучвания, които са давали съвсем различни прогнози. Според него всичко в крайна сметка ще се реши в хода на самата предизборна кампания. Той изрази мнение, че вторият мандат на ГЕРБ е бил доста по-успешен от първия, защото от партия, която е била свикнала само да издава разпоредби, по време на 43-то Народно събрание ГЕРБ се е превърнала в партия на диалога. Росен Петров изрази мнение, че в сегашната медийна среда властта изхабява страшно бързо и вече дори един 2 годишен период е достатъчен за това нещо. Затова ако някой мисли да прави реформи, трябва да ги направи в първите 6 месеца. ГЕРБ обаче е партия със силни структури и кадри и вероятно ще се представи добре на изборите.

Що се отнася до БСП, според Росен Петров изборът на Корнелия Нинова за председател е оказал своето положително влияние, никой не е очаквал такава убедителна победа на президентските избори, защото макар и издигнат от Инициативен комитет, все пак победата на ген. Радев се е броила за победа на БСП. Ефектът от победата на ген. Радев на президентските избори обаче започва да изтлява.

ПФ също е в добра кондиция. Просто трендът е такъв, че това, което преди се е смятало за еретично, вече се говори от повечето политически сили. Вероятно резултатът на ПФ ще силен, но по-слаб от този на президентските избори, защото президентският вот е силно мажоритарен.

При РБ има доста разумни и качествени хора, но те са загубили от това, че са били част от управлението, при това с много министри, въпреки че са били малка парламентарна група. Те също биха могли да бъдат част от следващия парламент.

ДПС е една постоянна константа. „ДПС, въпреки че събира вота на български граждани от турски произход, винаги е била пробългарска партия. Това мога да го заявя най-откровено, тя не е защитавала интересите на съседни нам държави и нейната роля за запазване на етническия мир не може да я отрече никой, дори най-големия националист!", категоричен бе Росен Петров.

Той коментира и ПГ на АБВ, като изрази мнение, че те са били много стегнати и дисциплинирани, като цяло са спечелили неговата симпатия. Той добави, че не знае от какво са били продиктувани промените там, но все пак обновяването обикновено е за добро.

Петров обясни, че според последното социологическо проучване подкрепата за БДЦ е 1,8%, което е малко под резултата от местните избори. Това не е лош резултат за партия като БДЦ. Той обясни, че според разговорите, които се водят с други политически сили, БДЦ има реален шанс да влезе в парламента, всичко зависи обаче от идеите, които ще бъдат предложени по време на предизборната кампания.

„Когато се залепиш за една голяма партия, ти просто ставаш войник в нейните редици. Когато влезеш в парламента, макар и да има риск да не влезеш, все пак можеш да запазиш своята самостоятелност като отделна политическа формация и да отстояваш своя позиция!", отговори той на въпрос защо не са потърсили съюз с някоя от големите партии.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4718 |01.02.2017 Говорителят на БДЦ Р.Петров: Случаят със знамето на българските турци е провокация . 0| 4919 |25.01.2017 Росен Петров: Не е лошо МВР да има министър полицай . 3| 3659 |20.01.2017 Росен Плевнелиев при патриарха . 1| 4742 |18.01.2017 Росен Петров: Голямо достойнство на кабинета „Борисов 2” e, че не страдаше от реваншизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads