Реклама / Ads
6| 3087 |10.03.2021 НОВИНИ

Росица Матева: Карантината ще лиши около 20 000 души от право на глас

.
Росица Матева Източник: стопкадър, bTV
Вероятно около 20 000 души няма да имат възможност да гласуват изобщо, тъй като в закона е записано, че заявление за мобилна урна се подават до 3 дни преди изборите. Така в периода на тези три дни карантинираните няма да имат възможност да подадат заявление. Записаното в закона не може да се промени вече.
 

Това заяви Росица Матева по bTV, припомняйки, че Общественият съвет към ЦИК е предложил да няма никакъв срок. Това обаче не е било прието.

 

Иначе изборната администрация щяла да се справи с гласуването на карантинираните с мобилни урни. Това било традиционно за България гласуване, тъй като и до този момент така са гласували хората с трайни увреждания.

 

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е получил разрешение и ще наблюдава и участва в одитирането на машините за гласуване, съобщи Матева.

 

В одита няма да има представители на партиите. ОС към ЦИК е в постоянна връзка и с Държавната агенция Електронно управление.

 

Припомняме, че от "Демократична България" съобщиха, че Централната избирателна комисия е отказала на искането им за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, а те са независими.

 

Председателят на Обществения съвет към ЦИК разясни и решението на Комисията за предоставяне на субсидии на партиите и коалициите за предизборната кампания.

 

„Такава субсидия ще получат само извънпарламентарните партии, които участват в изборите или са в коалиция. Това означава, че коалицията ГЕРБ/СДС ще получи само част от субсидията - тази, която се полага за СДС. Така стои и въпросът с коалицията между Веселин Марешки и Валери Симеонов, тъй като в при тях влизат и партии, които не са парламентарно представени. Съответната коалиция получава според процентното разпределение. Общо към 1 милион ще бъдат отделени за такъв тип субсидии“, посочи Матева, без да се ангажира с точни данни.

Слави Трифонов се отказа от субсидията за кампания

 

Росица Матева не очаква особено голям прилив на гласове от чужбина на предстоящите избори, въпреки че има относително по-голям брой подадени заявления. На изборите през 2009 г. са гласували 156 000 българи в чужбина, а на предходните - 117 000.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3498 |14.02.2021 Росица Матева: Няма пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините . 1| 3611 |02.02.2021 От днес до 30 април: Отпада карантината за българите, пристигащи у нас. При какви условия? . 3| 3582 |08.01.2021 Росица Матева: Има избори по време на пандемия, 100 се проведоха през 2020 г. . 0| 3121 |18.12.2020 Намаляват със 7 дни карантината при влизане в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads