Реклама / Ads
3| 3581 |08.01.2021 НОВИНИ

Росица Матева: Има избори по време на пандемия, 100 се проведоха през 2020 г.

.
Мнението на обществения съвет към ЦИК е, че могат да се организират избори по време на пандемия. Направихме анали, че през 2020 година са произведени 100 избори, в Европа са 29. В Румъния има добри практики, дали сме ги на ЦИК да ги има предвид. Това каза по БТВ Росица Матева от Съвета.
 

Нужно е добро планиране и добра организация. Препоръката ни е тя да започне веднага. Препоръчваме на ЦИК да информира обществото какви решения взема във връзка с организацията. Ние смятаме, че провеждането на избори няма да затрудни избирателите и да застраши здравето им повече от едно посещение в магазин.

 

Детайлите трябва да се съгласуват между ЦИК и здравните власти. Не трябва да има повече хора за СИК. Трябва повече на брой кандидати за членове. Промяна на състава става винаги непосредствено преди избори. Препоръчваме освен от политическите сили да се поиска информация от хора, които имат желание да участват в СИК и те да бъдат обучени.

 

Не смятам, че избори в два дни трябва да се направи. Мисля, че ще се създаде по-голямо съмнение какво ще се случи с изборните книжа между двата дни. Има възможност гласуването да започне два часа преди началото на  изборния ден. Едва ли е необходимо коридор за възрастни. Но това е възможно с решение на ЦИК.

 

Гласуването на хората под карантина е голям проблем. Може да има ковид комисия с подвижна избирателна кутия. Това не е нещо ново. И не е толкова трудно да се организира. Избирателят трябва да заяви това съгласие предварително.  Може да се определи да се гласува в секция на открито – в шатри. Или пък да гласуват от колата си. Карантинираните не винаги са лежащо болни. От фургоните, в които се правят писиар тестове, също може да се гласува. Ние нямаме опит с гласуване по пощата. Във Франция е преценено, че такова гласуване не е удачно. Преди подобно нещо, трябва да има няколко експеримента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3682 |08.01.2021 Радев продължава консултациите във връзка с изборите . 6| 3326 |07.01.2021 Радев вижда вариант с избори в два дни. Общините: Ще е трудно и скъпо . 4| 4618 |06.01.2021 Предприемачът Иво Мирчев за платформата за честни избори, има покана към Отровното трио . 18| 3412 |06.01.2021 Борисов: 28 март е определена като дата за избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads