Реклама / Ads
0| 2157 |09.10.2024 НОВИНИ

Румънският министър-председател плаши с оставка, ако либералите напуснат управляващата коалиция

.
Румънският министър-председател Марчел Чолаку Източник: БГНЕС
Румънският министър-председател Марчел Чолаку заяви днес за телевизия Диджи 24, че ще подаде оставка, ако либералите напуснат управляващата коалиция.
 

Изявлението му идва, след като лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука съобщи снощи, че алиансът със Социалдемократическата партия (СДП) "свършва дотук" и че представителите на НЛП ще останат в правителството "само за да попречат на разрастването на злоупотребите".

 

Не за първи път Чолаку плаши с оставка, посочва телевизията, като припомня, че сходно предупреждение имаше и през август, отново на фона на напрежение с коалиционния партньор. Днес премиерът бе категоричен, че "остава последователен" и ако НЛП напусне коалицията, "ще върне мандата си".





Лидерът на либералите и председател на Сената Николае Чука изтъкна снощи, че коалицията на СДП и НЛП приключва, обвинявайки социалдемократите, че стоят зад решение на Конституционния съд, забраняващо участие в президентските избори на крайнодясна опозиционна кандидатка.

 

"Нашата управляваща коалиция със СДП спира дотук. Оставаме в правителството, само за да попречим на пълната ескалация на злоупотребите, които могат да направят, за да спечелят изборите", отбеляза Чука.

 

Говорителят на либералите Йонуц Строе на свой ред коментира, че това е моментът на "края на настоящия съюз" между двете партии.

 

"Политическото сътрудничество между двете партии имат граници, което означава, че ние, либералите, не можем да продължаваме да имаме доверие в СДП (…) Коалицията - в политическия смисъл - вече не може да функционира", подчерта Строе.





Социалдемократите настояха либералите "да проявят политическа зрялост" и да се отнасят с отговорност към задълженията, които имат в качеството си на партия, намираща се в управлението, предава още телевизията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2160 |09.10.2024 Осигурени са 350 хиляди безплатни ваксини за пенсионери . 0| 2154 |09.10.2024 Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген . 7| 4194 |09.10.2024 Боян Радойков: Иран играе ва-банк, Израел ще удари, САЩ чакат избори, Китай и Русия действат в сянка, Европа я няма в конфликта . 7| 11781 |09.10.2024 Съкращения на администрация и "замразяване" на пенсиите догодина предлага АИКБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads