Реклама / Ads
1| 3322 |14.01.2021 НОВИНИ

Новата тикет система в столичния градски заработва до края на януари

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Новата система за билети в столичния градски транспорт заработва до края на този месец. Това стана ясно от думите на директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Новината идва след поредицата от скандали заради липсата на билети в градския транспорт в София.
 

Кратка хронология 


След избухването на пандемията от COVID-19 у нас Столичната община въведе строги противоепидемични мерки. Една от тях бе забраната шофьорите на градския транспорт да преустановят продажбата на билети. Временно функцията бе поета от контрольорите, които таксуваха пътниците с 1.60 лева, вместо санкционният талон за еднократно пътуване от 30 лева. 


Случи се обаче така, че СО започна да губи пари заради ниския пътникопоток и намалелите приходи от продажба на билети. Глобите се върнаха, но не се увеличиха възможностите за покупка на билети. Причината - още преди пандемията в превозните средства бяха премахнати всички стари автомати и заменени с нови. Системата от ново поколение струва на данъкоплатците в столицата 100 милиона лева, но не бе пусната в експлоатация дълго време. Тя все още не работи, въпреки че срокът за пускането й изтече. 


Междувременно възможностите за покупка на билети остават все такива, а контрольорите отново глобяват пътници. Проблемът с липсата на пунктове за продажба по линиите на градския транспорт значително затруднява пътуващите, а при сблъсък със служители на ЦГМ избухват и скандали.


По думите на изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев до края на месец януари ще заработят валидаторите в наземния транспорт. Те ще могат да валидират старите абонаментни карти, както и новите, които предстоят да бъдат доставени. За тях ЦГМ обяви обществена поръчка с прогнозна стойност от 3.5 млн. лв. Единственият кандидат, който бе обявен в понеделник, е фирмата "Комитекс", информират от в. “Капитал”. 

 

Докато решат по какъв начин да се таксуват пътниците - за време или разстояние, тикет системата ще позволява плащане на билет чрез банкова карта, мобилно приложение или QR код, продаван от шофьорите. Тези услуги ще започнат да действат със стартирането на системата, което е предвидено за 11 май.


Контрольорите ще проверяват дали е осъществено заплащане като на специални устройства се чекира картата, с която е извършено заплащането на услугата. Дилчев посочи, че банковата или кредитна карта се превръща в билет за пътуването и може да се използва във всяко транспортно средство като при достигане на сумата от 4 лв. се таксува дневна карта и повече средства не се взимат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5323 |09.01.2021 Новата метростанция 'Хаджи Димитър' протече . 4| 3593 |07.01.2021 Майките от ”Системата ни убива” се разграничиха от Манолова и ”Отровното трио” . 4| 3945 |04.01.2021 Столичната община, похарчени милиони и една все още неработеща система за билети . 25| 8979 |01.01.2021 Мартин Димитров: Програмата на БНТ - по-тъпа и от оная, новата конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads