Реклама / Ads
7| 6189 |28.12.2016 НОВИНИ

Румен Радев пред „Файненшъл таймс”: Никога не съм бил в Москва

.
”Никога не съм бил в Москва”, казва пред Файненшъл таймс новоизбраният български президент Румен Радев. Той е разговарял с представител на вестника в София на ”гладък английски”. Материалът от срещата е озаглавен ”Радев се опитва да успокои страховете, че е прекалено близък до Кремъл”.
 
В него се казва, че тези страхове са се пробудили от предизборната му реторика. България винаги ще работи с партньорите си ЕС и НАТО, декларира Радев пред Керън Хоуп в София. Искам България да бъде реален член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предвидим партньор, подчертава генералът от резерва.

"Освен това г-н Радев настоява, че "никога, ама никога" не е бил в Москва", пише авторката. В същото време обаче бившият шеф на ВВС настоявал твърдо, че трябва да се запушат пробойните между алианса и Русия - "позиция, която "вървеше" пред българите в предизборната му кампания, но която може да е в противоречие с нарастващата загриженост в Европа от подривната дейност на Русия към Запада", пише Файненшъл таймс.

 

Според Радев е необходимо сътрудничество между Русия и НАТО срещу общите заплахи - тероризмът и ислямският фундаментализъм. Ако не намалим противопоставянето, не можем да си изправим ефективно срещу тези глобални заплахи, казва Радев. Авторката подчертава, че той говори гладко английски. Като отхвърля със смях твърдението, че е ориентиран към Русия, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще са в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

България ще си остане проевропейска, но ние не одобряваме Европа на две скорости, казва още Радев. Като президент той смята да започне персонална кампания за справяне с хроничните проблеми на България като черпи опит от успеха на Румъния във вкарването в затвора на корумпирани политици и връщане на откраднати еврофондове. Искам, както правех, когато разработвах тренировъчен модел за военно-въздушните ни сили, да изуча, анализирам и развия най-добрите решения, казва Радев и обещава да проучи не само румънския опит, но и на други държави.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3842 |28.12.2016 Реформаторите предлагат регресивно намаляване на партийната субсидия . 0| 4790 |28.12.2016 Хасково пред грипна епидемия . 2| 4481 |28.12.2016 Определиха ден за почит към борбата с нацизма . 1| 3810 |28.12.2016 150 лева глоба, ако не запишеш детето си на предучилищна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads