Реклама / Ads
9| 8727 |11.12.2017 МИСТЕРИИ

Русия финансира сайта за фалшиви новини, който издава ”смъртни присъди” в България

.
Константин Сергеевич Книрик
Руският(news-front.info) е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност. Сайтът има и българска секция и редакция. Сайтът е свързан с руската държава.
 
Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, като "Безсмъртния полк" и организирането на протести срещу НАТО. Те стоят и зад смъртната заплаха във "Фейсбук" за хора, обявени от тях за русофоби, която се разследва от ГДБОП, пише "Дневник".

Домейнът на информационната агенция, която се рекламира като "създадена за правдивото отразяване на събитията в Донбас, Сърбия, България, Русия, в Украйна и по целия свят", е регистриран със скрито име на собственика. За да функционира като средство за масова информация, на агенцията обаче ѝ е необходим лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР. От регистъра на регулатора се разбира, че собственик на агенцията е "МедиаГрупп НьюсФронт" с адрес в Крим, град Бахчисарай. От руския търговски регистър се вижда, че собственици на фирмата с равни дялове, са Константин Сергеевич Книрик, който е и "ръководител" на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин.

Книрик е ръководител на регионалния клон на националистическата партия "Родина" в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Сегашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията и все още се смята за неофициален лидер.

Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация "Глобални информационни технологии", която е регистрирана на адреса на "МедиаГрупп НьюсФронт". Според публикация в изданието znak.ru "Глобални информационни технологии" e получила през 2016 г. грант от фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия - 3 млн. рубли за финансиране на News Front. Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са подавани от името на "Общественно-патриотический проект "Нашата Велика Победа" с лидер Олег Слюсаренко. Два от проектите са за финансиране на регионалните сайтове на News Front за Сърбия и Германия, пише още "Дневник".

Друг проект на същата организация е наречен "Единен информационен портал България - Русия". Не се намират данни дали проектът е финансиран и изпълнен, но краткото му описание е показателно за целите и методите на работа: "Формиране на положителен имидж на Руската федерация в страните на "Балканите". Пробив в информационната блокада. Поддържане на неофициални контакти между гражданите на България и Русия за съвместна работа в сферата на публичната дипломация". Мотопробегът на "Нощните вълци" през ЕС през 2015 г. също се проведе в рамките на проекта "Нашата Велика Победа".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5559 |11.12.2017 Русия продава ”Калашников” . 14| 8125 |11.12.2017 Фрогоко: Каракачанов дава още 81 млн. лв. на Русия за ремонт на МиГ-29 . 6| 4860 |10.12.2017 САЩ могат да загубят бъдеща война срещу Русия или Китай, смятат експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads