Реклама / Ads
1| 2652 |16.08.2023 НОВИНИ

Русия изгони кореспондент на “Politico”

.
Русия изгони от страната си Ева Хартог - журналист от “Politico” и дългогодишен кореспондент на медията в Руската федерация. Министерството на външните работи е заявило, че няма да поднови визата на Хартог, която има 6-дневен срок да напусне държавата. Решението е било взето от “съответните власти”, но не е дадена повече информация за мотивите зад него.
 

Главният редактор на "Politico" за Европа Джамил Андерлини посочва, че Хартог безопасно е напуснала Москва и изразява разочарованието си от решението на руските власти. Андерлини се зарече, че това няма да намали "непоколебимата ангажираност" на изданието да отразява случващото се в Русия. 


35-годишната Хартог, холандска гражданка с руски корени, се премества в Москва през 2013 г. Първоначално работи като уеб редактор в Moscow Times, а по-късно поема ролята на главен редактор. От 2019 г. тя пише за холандското новинарско списание De Groene Amsterdammer, а отскоро и като коредпондент на брюкселското издание в Русия.


Чуждестранните журналисти в Русия са обект на репресии от началото на инвазията на Кремъл в Украйна. Представителите на световните медии трябва да кандидатстват за визи и медийна акредитация на всеки три месеца, въпреки че това се случваше веднъж годишно преди началото на войната.


Хартог е поредният случай на чуждестранен журналист, който попада под радарите на Русия. Наскоро кореспондентът на Wall Street Journal Еван Гершкович беше арестуван по обвинения в шпионаж през март.


От началото на войната Кремъл постепенно разчисти терена от критиците на режима. Практически всички независими в страната руски журналисти са избягали заради драконовските закони, с които се налага цензура и се криминализира критичното отразяване на войната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4876 |16.08.2023 Кремъл планира да отреже мобилните комуникации и интернет в Русия . 47| 3688 |15.08.2023 Генерал Бен Ходжис: Крим е ключов за Русия, падне ли, Кремъл ще плюе на Донбас . 19| 3005 |15.08.2023 Веселин Стойнев: Денят, в който българите ще преодолеят робската си благодарност към Русия, се отдалечава . 0| 2601 |15.08.2023 Френското МВнР осъди ”пълното незачитане” на хуманитарното право от Русия след атаките в Западна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads