Реклама / Ads
2| 2341 |17.06.2024 НОВИНИ

"Русия може да започне преговори още утре, ако се изтегли от нашата територия". Готви се втора среща на върха за Украйна

.
Володимир Зеленски
Министри и съветници от различни държави ще проведат допълнителни срещи по трите точки от мирния план на Украйна, обсъдени на срещата на върха за мир в Бургенсток, Швейцария, на 15-16 юни, съобщиха от президентската канцелария на Украйна.
 

Вместо да се съсредоточат върху всичките десет области от 10-те точки на украинския мирен план, участващите делегации на срещата на върха обсъдиха три, които се смятат за широко привлекателни за страните по света: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и пълното връщане на военнопленниците и цивилните граждани, държани в плен от Русия.





"Следващите стъпки са провеждане на тематични разговори по всяка точка на ниво министри и съветници. Вече имаме съответната готовност за тяхното организиране от редица държави", написа във Facebook заместник-ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски Игор Жовка.

 

Според Жовка готовност за участие в преговорите са изразили Франция, Чешката република, Турция, Кения, Саудитска Арабия, САЩ, Норвегия, Полша, Канада, Катар, Чили, Финландия, Нидерландия, Германия и Великобритания.

 

След тематичните срещи "излизаме на втората среща на върха, която трябва да положи основите на траен и справедлив мир", пише той.

 

И украинският президент Володимир Зеленски обяви, че се обсъжда провеждането на втората конференция за мир в Украйна.

 

"Важно е, че всички участници в тази среща на върха подкрепиха териториалната цялост на Украйна, защото без териториална цялост няма да има траен мир. Трите предизвикателства бяха подробно анализирани по време на първата среща на върха за мир. Ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани, включително хиляди, хиляди деца, отвлечени от Русия. Що се отнася до преговорите, Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако се изтегли от нашата законна територия. Ето какво означава спазването на Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски.





В срещата на върха участваха над 100 държави и организации. Тази и следващите срещи на върха са централните точки на дипломатическия натиск на Украйна за засилване на натиска върху Русия и нейните съюзници.

 

Русия и Китай отказаха покани за тази среща на върха.

 

На 16 юни осемдесет държави, включително Украйна, и четири европейски институции подписаха заключителното съвместно комюнике от срещата на върха за мир. Война на Русия срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици. Това се казва в заключителния текст на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария.

 

В списъка на подписалите го държави липсват Индия, Армения, Саудитска Арабия, Либия, Индонезия, Бахрейн, Колумбия, Южна Африка, Тайланд, Мексико и Обединените арабски емирства.

 

Мирният план на Украйна представлява поредица от 10 условия, които според нея трябва да бъдат изпълнени, за да има сигурен и траен мир. Основните от тях са пълното изтегляне на руските войски от украинска територия, ядрената сигурност, продоволствената сигурност, връщането на всички военнопленници, правосъдието за военните престъпления, опазването на околната среда и предотвратяването на ескалация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2414 |17.06.2024 ISW: Кремъл дестабилизира Балканите през Република Сръбска . 12| 2328 |17.06.2024 В търсене на редовно правителство: ГЕРБ днес кани партиите на разговори . 0| 2528 |17.06.2024 Започва издаването на новите лични карти . 1| 2327 |17.06.2024 Очакваме да разберем от Радев кога започва работа 50-ият Парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads