Реклама / Ads
6| 2491 |10.05.2024 НОВИНИ

Русия с нова вълна от настъпателни действия в Харков, ранени са цивилни

.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди днес, че руските войски са започнали нова вълна от настъпателни действия в Харковска област.
 

"Украйна ги посрещна там с нашите войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да увеличат и да изтеглят повече сили в това направление, но нашите военни, нашето командване знаеше за това и изчисли силите си, за да посрещне врага с огън. Сега в това направление се води ожесточена битка, ние ги посрещнахме с огън", каза той.





На 10 май началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синехубов съобщи, че руските окупационни сили са активизирали действията си в Харковска област и че там се водят сражения.


Според проекта "Дълбока държава" активизирането е започнало с плътен обстрел на пограничните селища на Харковска област с различни огневи средства. В момента обстрелът продължава, особено в района на град Вовчанск. Активно се използват и системи за електронна война и безпилотни летателни апарати.

 

Според Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на град Вовчанск, населението се евакуира от град Вовчанск и околните селища в Харковска област. Властите, полицията и доброволците работят съвместно, за да помогнат на хората да напуснат града, пише "Украинска правда".

 

Появиха се информации, че руските окупационни сили са завзели четири погранични села в Харковска област. По данни на "Украинска правда" това са селищата Стрилече, Красне, Пилина и Борисовка. Противникът се опитва да напредне по посока на Вовчанск.

 

Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синехубов обаче заяви, че всички руски настъпателни атаки в северната част на Харковска област са били отблъснати и че не е била загубена никаква територия.

 

"Врагът е започнал нова вълна от настъпателни действия в северната част на Харковска област. Това са населените места в Харковска и Чухуевска област. В частност направлението Вовчанск. Нашите бойни бригади посрещнаха врага с огън. Всички настъпателни атаки бяха отблъснати. До момента не са предотвратени загуби на територия.





Тези гранични селища всъщност се намират на 1-2 км от границата с Руската федерация. В момента там се водят активни бойни действия", посочи той.

 

Пограничните общини в Харковска област са подложени на засилен масиран вражески обстрел, в резултат на който са ранени цивилни граждани.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2381 |10.05.2024 Зам.-кметът на София: Искаме велоалеите да са свързани, затова е нужна тази реорганизация на движението . 0| 2396 |10.05.2024 Туск направи промени в правителството заради европейските избори . 0| 2368 |10.05.2024 Звено в здравното министерство ще отговаря за Националната детска болница . 1| 2385 |10.05.2024 Вижте на какво може да се дължи глухотата на Бетовен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads