Реклама / Ads
31| 5356 |18.04.2023 НОВИНИ

Страх от протести и портрети на загинали руснаци в Украйна, отмени шествията на ”Безсмъртния полк”

.
В Русия отмениха и традиционното шествие на ”Безсмъртния полк”, съобщиха руски агенции, позовавайки се на съобщение на депутата от руската Дума Елена Цунаева. Тя коментира, че всеки, който пожелае, може да публикува снимки на своите близки ветерани и загинали във войните в социалните мрежи или на сайта на движението.
 

"Въпросът е снимките да са до нас, около нас през целия ден", уточнява още депутатът, която е съпредседател на щаба на "Безсмъртния полк".


Цунаева коментира, че в редица руски региони са поискали отмяната на шествието, което обикновено е част от парада за Деня на победата (9 май). В пограничните с Украйна региони тази година са отменени парадите за 9 май и манифестациите за Международния ден на труда (1 май) от съображения за сигурност. Паради няма да има и на окупирания от 2014 г. Крим, съобщи през миналата седмица руският представител на полуострова.


От Кремъл коментираха преди дни, че засега Парадът на победата в Москва на Червения площад не се отменя, а местните власти имат право да вземат подобни решения, валидни за отделните региони.


За първи път шествието на "Безсмъртния полк" се проведе през 2012 г. в Томск, когато близки и роднини излязоха с портрети на участвалите във Втората световна война. По данни на ТАСС през 2019 г. в шествието са участвали 10 млн. души в повече от 3,7 хил. града в Руската федерация.


Заради пандемията през 2020 г. и 2021 г. "Безсмъртният полк" се проведе онлайн - руснаците качиха снимки на сайта на движението, които бяха показани като част от "виртуално шествие".

 

В мрежата се появиха контраобяснения на официалните, а именно, че шествията "Безсмъртния полк" се отлагат заради страх в Кремъл, че може те да се превърнат в протести срещу войната, която води Русия в Украйна. Мнозина смятат също, че властта иска да не допусне руски граждани да излязат с портрети на свои близки и роднини, загинали в тази война. Това се би било явно несъгласие с политиката, водена от президента Путин. Затова се пласира оправданието "от съображения за сигурност", но колко хора вярват на него?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2879 |18.04.2023 Иво Христов в ЕП: Китай зарежда в руската бензиностанция, за нас остана страхът от ракетите . 5| 2854 |15.04.2023 Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила, избухнаха нови протести . 6| 2598 |14.04.2023 Поредна нощ на протести и арести във Франция заради спорната пенсионна реформа . 10| 2750 |12.04.2023 Евроатлантикът Борисов стопли отношението към “Въдраждане”. Не се страхувал от тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads